Gotländska smaker i julens dessert

Den gotländska saffranspannkakan är en underbar efterrätt – allra helst just till jul, när vi älskar det gula guldet och gärna njuter extra mycket av det!

Saffranspannkaka

Jag brukar koka min egen risgrynsgröt, men har du inte tid med det går det jättebra att använda färdigköpt gröt i rulle. Receptet är anpassat för 6 personer:

Till gröten:

4 dl vatten
2 dl grötris
½ tsk salt
6 dl mjölk
1 msk smör

Till ”pannkakssmeten”:

4 ägg
1 dl socker
50  gram hackad sötmandel och 1 riven bittermandel (eller ett oar stänk bittermandelessens)
½ gram saffran (1 pkt)
en aning mjölk cirka 1-1½ dl

Så kokar du gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölken och koka upp igen. Koka sedan på mycket svag värme, med ett lock på glänt, tills den tjocknat (tar cirka 40-45 minuter). Rör om då och då. Låt gröten svalna innan du blandar den med smeten.

Och så här gör du smeten:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och smöra en långpanna. Blanda sedan den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och riven bittermandel och saffran till en smet. Om gröten är väldigt fast i konsistensen kan du späda med lite mjölk. Den ska bli såpass lös att den går att breda ut i långpannan – men inte alltför rinnig.

Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Den gotländska saffranspannkakan serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Salmbärssylt är dock inte det lättaste att få tag i för oss som bor på fastlandet, så ta hallon- eller jordgubbssylt – eller varför inte körsbärssylt, det är jättegott!

Julens köttbullar – utan ströbröd

Jag känner många som gärna vill laga köttbullar utan ströbröd i smeten. Det här receptet ger fantastiskt goda och saftiga köttbullar.

Köttbullar utan ströbröd

Om du vill ha extra ”julig” smak på de här köttbullarna, tillsätt 1/2 tsk kryddpeppar.

800 g blandfärs
2 dl vispgrädde (ovispad)
1 råriven gul lök
1 ägg + 1 äggula (2 hela ägg funkar också)
salt och peppar efter smak
1 knivsudd strösocker
smör till stekning

Gör så här: Blanda färsen med grädde, ägg och lök och persilja och arbeta till en fin smet. Smaka av smeten med salt och peppar och tillsätt också en liten gnutta strösocker, vilket framhäver de andra smakerna. Blöt händerna och lägg köttbullarna på ett vattenstänkt skärbräde och stek dem, några i taget, i en klick smör i stekpannan. Bäst blir de om du först steker dem på ganska hög värme och sedan låter dem steka ytterligare en stund på lite lägre. Räkna med fem-sex minuter för varje laddning.

Det går också jättebra att bara steka dem runt om och sedan låta dem steka färdigt i ugnen. Då lägger du dem i en ugnsfast form och steker klart mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Koka en härlig tomtegröt

Risgrynsgröt är verkligen ett måste på julen! Oavsett om man äter den till julaftonens frukost, till jullunchen eller senare på kvällen måste den liksom vara med om det ska bli en riktig jul.

TOMTEGRÖT PÅ MORMORS VIS

Receptet blir utmärkt för 5-6 personer men funkar förstås att dubbla!

2½ dl grötris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk socker

(1 klick smör, 2 kanelstänger)

9-10 dl standardmjölk

Gör så här: Mät upp ris, vatten, socker och salt (och smör) i en kastrull. Koka upp och sjuda under lock på svag värme i ca 10-15 minuter.  Rör om då och då.

Tillsätt sedan mjölken lite i sänder och låt koka upp (och tillsätt kanelstängerna om du vill ha en lätt kanelsmak på gröten). Dra sedan ner värmen och låt gröten sjuda på svag värme under lock, ca 45-60 minuter, tills grynen är helt mjuka och gröten härligt krämig. Rör gärna om i grytan då och då så att gröten inte fastnar i botten.

Servera gröten med kall mjölk och kanel och/eller sirap – eller servera den med kanel och en klick smör, det är också jättegott! Det är också gott med syrliga bär till den söta gröten, så har du vinbär i frysen ska du absolut ta fram dem!

Tips! Istället för att sjuda gröten kan du helt sonika låta den stå på en tjock träplatta (skärbräda) några timmar eller kanske över natten. Då fastnar den inte i botten men får härligt krämig konsistens.

Skånsk klassiker till julens kötträtter

Kål är gott och alldeles särskilt gott till julbordets många kötträtter.

Brunkål

Den här skånska klassikern är en av mina favoriter på julbordet!

1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 1/2 msk ättiksprit
10 msk ljus sirap
Ca 200 g smör

Gör så här: Dela vitkålshuvudet i 4 delar och skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, ca 2 cm.

Bryn sedan kålen i smöret på svag värme, helst i en gjutjärnsgryta. Efter 1-2 timmar kan du börja krydda kålen med salt, peppar, ättika och sirap. Låt bryna ytterligare 1 timme och efter ungefär tre timmar är brunkålen lagom glansig och mjuk och underbart god… Servera ljummen till julens alla kött- och korvrätter.

En gammaldags skånsk rullsylta

Om du gillar att laga mat och gärna vill servera gamla klassiska rätter på julbordet, prova att laga en klassisk skånsk rullsylta.

Skånsk rullsylta

En rullsylta tar lite tid i anspråk, men är så roligt att göra och så smakar det ju så gott på julbordet! Det här behöver du:

2 kg magert sidfläsk med svål
1 finhackad gul lök

Kryddblandning till köttet:
1 msk salt
1 tsk grovkrossade svartpepparkorn
1 msk grovkrossade kryddpepparkorn
1 1/2 msk krossade gula eller bruna senapsfrön
4 gelatinblad

Kokning, kryddor per liter vatten:
1 1/2 tsk salt
5 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1/2 gul lök

Gör så här: Skär bort svålen, men låt den sitta fast vid ena långsidan. Ta bort eventuella ben. Om köttstycket är tjockt, skär det då mitt itu, men låt halvorna hänga ihop. Vik ut till ett enda stycke.

Rör ihop kryddblandningen och häll denna och den hackade löken över köttet. Gör i ordning gelatinbladen enligt anvisningar på  förpackningen, krama ur och lägg gelatinet över löken och kryddorna. Rulla ihop köttet hårt, hårt med svålen ytterst så den håller ihop syltan och bind om med hushållssnöre.

Koka upp vatten och salt och lägg ner köttet. Det ska vara helt täckt av vatten, så eventuellt får du då hälla på lite kallt. Häll  i kryddor, lagerblad och lök i kokvattnet och sjud på svag värme under lock i omkring 2½ timmar. Ta upp syltan och lägg den i press mellan två skärbrädor eller tallrikar över natten. Förvara kallt och skär tunna skivor till julbordet – eller är på smörgås med senap. Jättegott!

Julklappstips för en annorlunda jul

Att julen blir annorlunda i år, det har vi nog alla förstått. Med nya, ännu strängare restriktioner går vi mot en jul som inte liknar någon annan vi upplevt i modern tid. Inte vill man ge sig ut och handla julklappar heller, för varför skulle man utsätta sig för risken att bli smittad med ett allvarligt virus för den sakens skull? Julklappar är jättetrevligt, absolut, men det är inte det som är meningen med julen.

Ändå vill man kanske ge bort något fint, och alldeles särskilt till de nära och kära man inte får träffa just denna jul. Då passar det jättebra med presentkort. Finns att handla i de flesta butiker, och de kan dessutom ofta gå att få digitalt till mottagarens telefon.

Man kan också handla andra gåvor via nätet, som levereras till den man vill överraska. Sök på nätet efter en butik som passar just den du vill komma ihåg till jul och få paketet levererat dit.

 

Amerikansk potatislåda till julbordet

Låt julbordet inspireras av det amerikanska köket i år! Det här är en underbart god potatisrätt som tronar på många amerikanska buffébord, inte bara på jul utan även vid andra högtider. Den passar perfekt som sidorätt även till vårt svenska julbord.

Cheesy Potatoes

Den här rätten kan man antingen göra med potatistärningar, som man förkokt i grönsaks- eller kycklingbuljong, eller med ett gott hemlagat potatismos. I USA lagas den också ofta på djupfrysta hash browns, typ potatisbullar. Det har jag aldrig testat men det är säkert också jättegott. Det här är ett av många recept.

10 potatisar, skalade och hackade i tärningar 
vatten + tärning av grönsaks-eller kycklingbuljong till potatiskoket
1 gul lök, finhackad
50 g smält smör
2-3 dl syrad grädde eller creme fraiche
1 påse Varma koppen redd kycklingsopp
a

3-4 dl riven ost, gärna en smakrik sort som cheddar eller grevé
salt och peppar
krossade cornflakes eller ströbröd, samt några smörklickar att toppa med

Gör så här: Koka potatistärningarna i buljong till de blir nästan helt klara. Hacka under tiden löken. Ta upp potatisen och låt rinna av. Lägg dem i en ugnsfast form och blanda i den hackade löken. Salta och peppra.

Smält smöret och låt svalna lite. Tillred kycklingsoppan. Blanda smör och soppa med grädde och ost och rör ner blandningen i potatisen. Rör om väl så att allt blandar sig. Toppa med krossade cornflakes eller ströbröd och klicka några smörklickar över.

Baka mitt i ugnen på 175-200 grader tills potatisen är genommjuk och ytan har fått vacker gyllenbrun färg.

Julens godaste rödbetssallad

Det här är en underbart god rödbetssallad som passar till julens traditionella kallskurna och till det vegetariska julbordet. Receptet är lagom för 5-6 personer som del av en buffé.

Rödbetssallad

4 stora rödbetor, ca 600 g
1 äpple
1 msk ättiksprit
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 krm salt
2 tsk senap av fransk typ

Gör så här: Skölj rödbetorna men skala dem inte. Låt dem sedan koka i ca 40-50 minuter eller tills de är
mjuka. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna. Tärna rödbetorna i 0,5-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.

Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ned dem i rödbetssalladen.

Snart jul…

Nu står julen för dörren än en gång, detta märkliga år 2020. Inte heller blir julen densamma – själv kommer jag att fira enbart med min make, medan min bror firar på sitt håll i Örebro. Det känns väldigt märkligt men sociala medier gör det ändå möjligt för oss att umgås, även om det sker med distans.

God mat, dryck och godsaker kan man dock unna sig och kanske – tycker i alla fall jag – i ännu större utsträckning. Gärna de älskade traditionella rätterna, men också lite nya roliga inslag som piggar upp. Följ Matbloggen fram till jul, jag bjuder på goda recept, tips och julstämning ända fram till jul!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus