Baka till advent: Tigerkaka

Inget andas svenskt kaffebord så som en riktigt god tigerkaka. Just till advent smaksätter jag den gärna med apelsin – apelsin och choklad smakar så härligt tillsammans!

Tigerkaka

Den här kakan får inte bara smak av apelsin utan också av whisky, som jag blandar i den mörka smeten. Men den kan man naturligtvis utesluta om man så önskar. 

100 g smör
1½ dl saft av pressad apelsin
3 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 msk whisky

Smör och ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ – 2 l. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll apelsinsaften i smöret och koka upp. Häll den kokande smörblandningen i äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl med bakpulver och häll detta  i äggsmeten. Rör om noga tills du har en slät smet. Häll 2/3 av smeten i formen.

Blanda resten av smeten med kakao och konjak och rör om. Ringla chokladsmeten i den ljusa smeten och grädda kakan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är torr innan du tar ut den. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Baka till advent: Makalösa

De här kakorna tillhör mina favoriter. Receptet är dessutom gammalt och väl beprövat. Det har bakats i generationer och passar lika bra till sommarens trädgårdsfika som till adventskaffet.

Makalösa

Underbart knapriga och goda kakor med korinter – en svensk klassiker!

200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl korinter
2 tsk bakpulver

Gör så här:  Sätt ugnen på 225 grader. Rör smör och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och korinter och tillsätt detta till smörblandningen. Arbeta till en deg och rulla runda kulor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med ca 4-5 cm mellanrum. Platta till något och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kallna på plåten och förvara sedan i lufttät burk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Baka till advent: Panettone

Panettone är en härlig jästkaka med många äggulor, som blir väldigt luftig och läcker Passar både till adventskaffet och till ett glas italiensk mandellikör. Den tar sin tid att baka men den blir himmelskt god.

Panettone

Tänk på att lägga russin i blöt i grappan (eller vilken sprit du väljer) kvällen innan du ska baka kakan. 

50 g strösocker
25 g jäst
1,5 dl ljummet vatten (eller ta hälften vatten och hälften saft av pressad citrus, det blir jättegott)
3 äggulor
1 nypa salt
475 g vetemjöl
125 g mjukt smör
50 g sultanrussin
50 g vanliga russin
50 g suckat eller hackade apelsinskal
25 g smält smör

1 dl lagrad grappa (rom, konjak och whisky går också bra)

Gör så här: Kvällen innan du ska baka kakan lägger du russinen i blöt i spriten – det ger dem extra fin smak. Dagen efter börjar du med att röra ner jästen och 1 tesked av sockret i det ljumma vattnet och låt stå i ca 10 minuter, tills blandningen blir lite skummig.

Vispa äggulorna i en stor skål och rör ner jästblandningen, saltet och resten av sockret. Vispa ner 250 g av mjölet. Arbeta sedan in det mjuka smöret – ta lite i taget. Knåda sist i resten av mjölet och arbeta degen tills den känns elastisk och fast. Lägg den i en oljad bunke (eller en plastpåse) och låt jäsa till dubbel storlek – gärna på en varm plats.

Vält ut degen på mjölat bakbord igen och knåda in sultanrussin, russin och suckat tills all torkad frukt är jämnt fördelad. Lägg degen i en hög, rund kakform med en diameter på ca 18 cm och täck den med lite oljad plastfolie. Låt stå på en varm plats tills degen höjt sig till kanten på formen. Ta då bort folien och pensla med lite av det smälta smöret. Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 20 minuter till. När kakan är torr inuti tar du ut den och penslar med resten av det smälta smöret. Låt kallna under bakduk.

Kakan går att frysa, men är mycket hållbar så det brukar aldrig behövas. Förvara den i plastpåse eller en burk med tättslutande lock istället!

Baka till advent: Julstollen

Nu står advent för dörren och i år har jag faktiskt tjuvstartat lite och redan hängt upp stjärnan. Det kändes som om det behövdes i de här dystra pandemitiderna, och jag blev faktiskt lite gladare inombords.

Denna vecka blir det också bakning inför advent. Först ut:

Christstollen – julstollen 

Julstollen är en klassisk tysk julkaka. Den innehåller mängder med goda ingredienser och tar lite tid att baka men den är väl värd besväret, så god som den är!

½ dl svarta russin
½ dl konjak eller whisky
150 g smör
50 g sötmandel, skållad och hackad
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
15 torkade aprikoser, finhackade
1 krm riven muskotnöt
4 msk hackad suckat
1 liter + ca 1 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
2½ dl mjölk
3 ägg
smör + ägg till pensling
florsocker

Gör så här: Förbered 3  skålar med följande ingredienser:

Skål 1: Blanda russinen med konjak (eller whisky om du föredrar det).

Skål 2: Blanda mandeln, skalen av citronen och apelsinen, suckat, muskot samt aprikoserna

Skål 3 (välj en stor bunke):  Blanda den stora mängden mjöl med socker och salt.

Smält smöret och låt svalna.

Rör ut  jästen i den rumsvarma mjölken. Häll jästblandningen i skål 3  och tillsätt äggen och smöret. Blanda sen ner innehållet i skål 1 och 2. Rör om eller knåda så degen blir smidig – tillsätt ev upp till 1 dl mjöl. Låt jäsa i 1-2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Kavla ut degen i en rektangel, pensla rikligt med smör över degen, vik varje del i tre  lager, och vik in långsidorna mot mitten omlott.

Jäs på plåt ca 1 timme och pensla sedan med ägg. Gräddas sedan ca 30-40 min i 200 grader. Låt svalna och sikta över florsocker.

God jul!

Nu tar Matbloggen ledigt några dagar – vi ses igen i mellandagarna. 

Sista minutentips da´n före da´n

Det är den 23 december och du har inte haft tid att förbereda så mycket som du hade önskat inför juldagarna?  Var bara lugn – julens goda dofter och smaker fixar du lätt med färdiglagat från butiken. Här är några tips:

Sätt julkrydda på färdiga köttbullar

Köp färdigstekta köttbullar och stek dem i smör och lite kryddpeppar och vips har du riktigt goda julköttbullar!

Julsillen

Köp några färdiga sillsorter, och lägg upp på vackra fat eller i söta små skålar. Klipp lite kryddgrönt, eller strö strimlad purjo över, och det ser ut och doftar som om du lagt ner massor med tid.

Jansson i stekpanna

Janssons frestelse är, tycker jag, en av julens godaste rätter. Men den tar sin tid att göra. Varför inte spara tid och göra den i stekpanna? Det här är en fantastiskt god ”omelettvariant” av Jansson och receptet blir lagom för 6-8 personer som del av en buffé. Du behöver: 

6 potatisar
1 gul lök
1 msk smör
4 ägg
1–2 burkar ansjovis

Garnering:
1 näve finklippt gräslök

några ansjovisfiléer
persilja

Gör så här: Skala och riv potatisen grovt, och skär löken i tunna skivor. Råstek potatisen i smöret tills den nästan är helt mjuk. Tillsätt löken och fortsätt steka på svag värme ytterligare 5-10 minuter.

Tillsätt ansjovisen. Dela äggen i vitor och gulor, vispa gulorna lätt, vispa vitorna ganska hårda och vänd ner i gulorna. Rör ner ansjovisspadet och häll smeten över potatisen.

Låt härligheten puttra på svag värme tills äggstanningen stelnat. Servera varm eller ljummen.

Ägghalvor

Hårdkoka ägg, låt kallna, skala och dela i halvor. Gröp ur gulorna och blanda dem med lite kaviar och majonnäs och fyll äggen med detta. En dillkvist som dekoration ger anrättningen ett festligare utseende.

Snabba juldesserter

Fruktcocktail med vispad grädde – eller risgrynsgröt på rulle, som du blandar med vispad grädde och vaniljsocker eller mandarinklyftor.

Frukt och nötter är förstås alltid bra att ta till – dessa kan också ersätta desserten helt och hållet.

Framför allt…

Njut av julen och undvik att stressa!

God jul!

Rödbetssallad

Rödbetssallad är en klassiker på julbordet. Varför inte laga den själv i år? Det är lätt som en plätt och blir jättegott!

Rödbetssallad

2 stora rödbetor, ca 300 gram
1/2 äpple
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap

Gör så här: Skölj rödbetorna men skala dem inte. Koka på medelvärme i ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna.

Tärna rödbetorna i 1/2-1 centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.

Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna.

Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ned dem i rödbetssalladen.

Så lagar du den perfekta julskinkan!

Här kommer fem tips på hur du kan lyckas med din julskinka. Köp inte en färdigkokt, att tillaga din egen skinka ger såväl bättre smak såväl som spad till dopp-i-grytan.

Sänk temperaturen

Det kan vara frestande att vrida upp temperaturen på ugnen eller spisen för att spara tid, men för att vara säker på att skinkan inte ska bli torr så ska du låta bli. Tillagar du den i ugnen så håll dig absolut under 125 grader. Räkna med att det kommer att gå åt ungefär 1 och en halv timme i ungnen per kilo skinka, sedan kommer det att variera beroende på hur rund eller avlång skinkan är och där den runda behöver en längre tillagningstid.

Använd en bra termometer

En köttermometer är ett absolut måste om du ska lyckas med din julskinka. Det är värt att investera i en digital utav bra kvalitet då de annars kan visa fel på flera grader och i värsta fall så står du där med en torr skinka.

Våga ta ut skinkan i tid

Sluta tillaga skinkan vid 70 grader. Den kommer att fortsätta att tillagas ett tag efteråt och kommer då att bli perfekt och saftig. Stick in termometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan.

Ta tillvara på smakerna

Lägg skinkan i en ugnssäker form med höga kanter med svålen uppåt så att du inte går miste om spadet.

Låt den vila

Vänta tills skinkan svalnar innan du skär upp den, annars kommer köttsaften att rinna ut och skinkan kan bli torr.

 

Ugnsbakad skinka

Sätt ugnen på 125 grader. Skölj skinkan under kallt vatten och låt nätet sitta kvar. Lägg den i en långpanna och stick in en termometer i mitten. Sätt in den i mitten av ugnen tills dess att den har en innertemperatur om 70 grader. Skär bort svålen när du har tagit ut skinkan ur ugnen, det är lätt att göra medan skinkan fortfarande är varm.

Griljering

1 äggula
1 tsk socker
1 msk skånsk senap
1 dl ströbröd

Gör så här: Vispa ihop äggula med senapen och en del av ströbrödet och pensla skinkan med det. Strö sedan ett lager ströbröd över skinkan. Griljera i ugn i 200 grader i ungefär 15 minuter eller tills skinkan har fått en fin färg.

Tips! För en glutenfri skinka kan du byta ut ströbrödet mot exempelvis solrosfrön som du kör i mixer till ett grovt pulver och använder precis som ströbröd.

Långkål och brunkål till jul!

Julens godaste gröna, det är långkål och brunkål, tycker jag. Långkålen härstammar från i första hand de södra delarna av Halland. På Grönkålsakademiens hemsida står att läsa följande spännande anekdot om långkålens tillkomst:

”I det fattiga Halland var man tvungen att ta tillvara allt som gick att göra mat av. Inte minst viktigt var att få i sig ”något grönt” på vintern. Grönkålen stod kvar ute på fälten och i trädgårdslanden till framåt jul, då den skördades. De år snön var riklig fick kålen skottas fram. Hela växten inklusive den grova stammen lades i brygghusets stora gryta och kokades så länge – långkål – att alla delar blev genomkokta och mjuka.”

Oavsett om det är en sann historia är långkålen en av mina absoluta favoriträtter på julbordet, tillsammans med brunkålen – en härlig skånsk klassiker med vitkål som grund. Båda recepten tar sin tid att göra men resultatet gör det minsann värt mödan. De ger ca 5-6 portioner.

Långkål

1 kg färsk grönkål
skinkspad eller buljong från den kokta julkorven (det fungerar med buljongtärning också, men tillsätt då gärna lagerblad och lite kryddpeppar i buljongen)
smör efter behag
ca 1-2 dl vispgrädde
socker
salt och peppar (helst vitpeppar)

Gör så här: Ta bort de stora nerverna ur grönkålen och repa den i mindre bitar. Koka den i skinkspadet tills den blir mjuk och fin, ju längre desto bättre – gärna en timme eller mer.

Låt den rinna av och hacka den sedan i mindre bitar. Fräs den sedan sakta på svag värme i ganska mycket smör. Häll i grädde och låt puttra en stund. Krydda med socker, salt och vitpeppar och smaka av, långkålen ska vara ganska söt. Underbart gott, både till kallskuret och småvarmt!

Tips! Byt ut skinkspadet mot lite buljong på tärning.

Brunkål

1 vitkålshuvud ca 3,5 kg
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 1/2 msk ättiksprit
10 msk ljus sirap
Ca 200 g smör

Gör så här: Dela vitkålshuvudet i 4 delar och skär av det nedersta på kålen så att stocken och det grövsta tas bort. Dela sedan varje fjärdedel i ytterligare 3 bitar och skär dem sedan tvärsöver i lite grövre bitar, ca 2 cm.

Bryn sedan kålen i smöret på svag värme, helst i en gjutjärnsgryta. Efter 1-2 timmar kan du börja krydda kålen med salt, peppar, ättika och sirap. Låt bryna ytterligare 1 timme och efter ungefär tre timmar är brunkålen lagom glansig och mjuk och underbart god… Servera ljummen till julens alla kött- och korvrätter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus