God fortsättning – och glad Trettonhelg

Gott nytt år och god fortsättning! Jag hoppas ni hade en riktigt fin nyårsafton och att det nya året börjat som ni önskat. Men även om många jobbar några dagar denna vecka så är julen inte riktigt slut än. Först får vi ju fira trettonhelg, och hur firar man bättre än med en riktigt festlig middag? Recepten är anpassade för 4 personer.

Trettondagsmeny

Förrätt

Toast Skagen

1/2 rödlök
1 kruka färsk dill
400 g räkor med skal, tinade (eller en burk räkor i lag, ca 240 g)
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 citron
salt och svartpeppar
50 g stenbitsrom eller annan rom
4 brödskivor av rostfranska eller levain
matfett

Gör så här: Skala räkorna (eller häll av burkräkorna). Skala och finhacka rödlök. Skölj och finhacka dill.

Blanda räkor, rödlök, dill, creme fraiche och majonnäs i en bunke. Tillsätt rivet citronskal och lite saft (ca 1 tsk). Smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna från brödet och skär skivorna i trekanter. Stek dem i matfettet på båda sidor i en stekpanna och lägg upp på tallrikar. Fördela skagenröra, rom och lite dill på tallrikarna, antingen på brödet eller bredvid. Toppa med citronklyfta.

Varmrätt

Biff Rydberg

500 gram oxfilé eller utskuren biff
8-10 medelstora skalade potatisar
4 finhackade gula lökar
4 äggulor
smör
salt & peppar

Gör så här: Skär potatis och kött i  kuber om ca 2 cm och hacka löken. Förkoka eventuellt potatisen ett par minuter och stek den sen tills den blir gyllenbrun och mjuk.

Stek köttet för sig tills det är genomstekt.

Stek sist löken separat tills den är mjuk och har vacker guldgul färg.

Smaka av med salt och peppar och servera med ingredienserna var för sig – det sistnämnda är klassiskt. Servera också en rå äggula till varje portion.

 

Dessert

Brylépudding

3 dl kaffegrädde
3 dl mjölk
5 ägg
2 msk vaniljsocker

Till karamell:
2 dl strösocker
3 msk vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält sockret i en torr stekpanna på medelvärme (rör om hela tiden så att det inte bränns vid), häll i vattnet och rör om noga. Värm 4 portionsformar och häll i karamellen så att hela insidan glaseras.

Koka upp mjölk och grädde och vispa ägg och vaniljsocker i en skål. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten under ständig vispning. Sila smeten.

Häll äggsmeten i formarna, täck med folie och grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera lätt avsvalnat – eller kyl dem och förvara kallt fram till servering.

Lossa med en kniv runt kanten på formen om puddingen inte lossnar. Lägg en assiett (den som puddingen ska serveras på) ovanpå formen och vänd upp och ner. Häll karamellsåsen över. Servera gärna med färska bär.

Gott slut och Gott nytt år med festlig retromiddag

Nu är 2021 strax över och det är klart det finns mycket att tänka på så här inför nyårsafton. Hur blir 2022? Fortfarande restriktioner, fortsatt smittspridning i samhället? Allt har blivit så annorlunda mot vad man kanske tänkte för två år sedan, men på något sätt lyckas man ändå gå vidare. Jag har varit förskonad från det värsta, för alla i min familj och den närmaste släkten har klarat sig ifrån viruset. Men jag har förlorat några nära vänner, flera 2020, ytterligare några 2021. Andra har drabbats av långtidscovid och kämpar med trötthet, ihållande hosta och andra allvarligare åkommor.

Sånt tänker jag på så här i slutet av året, men jag försöker också se framåt. Jag önskar dig, bästa bloggläsare, den bästa nyårsafton du kan få och ett riktigt gott nytt år. Vi ses nästa år, med fokus på Trettonhelgen och en riktigt härlig festmiddag som avslutning på julhelgen.

Och nyårsmenyn då? Här kommer den!

Förrätt:

Bruschetta med tomater

1173370_gold_banner-464x173

Varmrätt:

Ananasgratinerad kassler med ris eller bulgur

1173370_gold_banner-464x173

Dessert:

Vaniljglass med chokladsås och valfria bär

1173370_gold_banner-464x173

Att dricka till:

Mineralvatten, isvatten med citron eller valfritt vin

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika. Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på rostat vitt bröd eller lantbröd.

Den ananasgratinerade kasslern är härligt retro och jättegod! Räkna med 2-3 skivor per person, samt ett par ananasringar. Skär kasslern i centimetertjocka skivor och fräs i panna så den får lite färg. Lägg sedan upp den i en ugnsfast form och lägg över avrunna ananasskivor. Vispa grädde (3 dl till fyra personer) och blanda med 2-3 chilisås av Heinztyp och ett par teskedar vetemjöl. Bred blandningen över köttet och ananasen och gratinera i 225 grader i ca 15-20 minuter tills rätten får fin färg. Den går utmärkt att laga i förväg och hålla varm! Servera med kokt ris, bulgur eller matvete och blanda en fräsch grönsallad till.

Till desserten kan du ta en enkel vaniljglass – det funkar alldeles utmärkt med storpack. Det är ju bären och chokladsåsen som är pricken över i:et och då behöver man ingen dyr glass. Välj bär som du gillar, t ex frysta hallon, och värm dem i en kastrull eller mikron. Chokladsåsen gör du själv med lika delar kakao, socker och vatten. Till fyra personer brukar det blir bra med 1 dl vatten, 1 dl kakao och 1 dl strösocker. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt den sjuda en liten stund tills den tjocknar och blir blank och servera till glassen medan den fortfarande är varm.

Dukningen kan göras personlig och vacker med enkla medel. Lägg på din finaste duk – eller ett riktigt snyggt lakan – och dekorera med ”krullade” presentsnören som blev över efter julklappsinslagningen. Levande ljus och/eller ljuslyktor blir ett snyggt blickfång, och har du ont om små ljuslyktor går det jättebra att sätta värmeljus i vanliga enkla dricksglas! Blommor är förstås också vackert på middagsbordet, men det blir lika snyggt med några kottar och/eller grankvistar från naturen!

Om du inte har (eller vill ta fram) någon jättedyr och flott servis så duka med ditt udda vardagsporslin, olika glas och olika bestick. Det gör dukningen personlig och charmig och får gästerna att slappna av. Och satsa på att servera maten från köksbänken så att gästerna kan ta för sig själva, det ger en härligt otvungen stämning och dessutom slipper du passa upp utan kan njuta av kvällen själv också!

Tilltugg under kvällen:

Mycket av det som brukar serveras till adventstidens glöggmingel, som t ex baconlindade dadlar och nötter av olika slag passar lika bra till nyårsfesten som till glöggen, så har du kvar sådant, ta fram och bjud!

Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 100 g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. 

Dan före dan

Jag älskar den 23 december, denna den sista dan före dopparedan. Det mesta har man stökat undan, nu är det mest julefrid och mys innan det ska firas julafton. Jag tycker inte heller att man behöver ha det så himla fixat och märkvärdigt, inte heller att man behöver duka upp med julens alla delikatesser. Varför inte dela upp julmaten över hela helgen? Julen tar ju liksom inte slut när julafton är över – det är tvärtom på julafton den börjar.

Det viktigaste för att få till den rätta julstämningen är nog, i alla fall för mig, doften av glögg och glimmandet av levande ljus. Sen får det blir lite som det blir. Jul blir det även om man inte hunnit städa allt man hade tänkt, eller om man köpt färdiga köttbullar istället för att rulla egna.

Jag önskar er alla en riktigt fröjdefull och god jul. På återseende i mellandagarna!

Julens godaste kola – på bara 7 minuter!

Nu är det bara några futtiga dagar kvar till julafton. För dig som inte haft tid eller ork att laga eget julgodis kommer här ett superbt recept. Det var med i gammal utgåva av ”Stora julboken” (jag fick den i julklapp när jag var fjorton, femton, i mitten av 1970-talet alltså) och det håller än.

7-minuterskola

Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt 1½ dl strösocker och 1½ dl ljus sirap. Vill du ha chokladkola häller du också i 4 msk kakao – men den blir jättegod även som vanlig kola!

Koka upp och låt puttra och var noga med tiden – kolan ska enbart koka i sju minuter! Häll upp i en bakplåtpappersklädd form och låt svalna. Klipp eller skär kolan sedan i lagom stora bitar och vira in i cellofan.

Det går också jättebra att hälla smeten i knäckformar!

Glutenfri julkavring

Kavring är gott till alla julens rätter – det här är ett recept som är glutenfritt och passar alla. Dessutom är det otroligt lättbakat och fantastiskt gott och går jättebra att frysa!

GLUTENFRI JULKAVRING

600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk russin eller torkade tranbär

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Ska du avnjuta det direkt så låt det vila i formen några timmar över natten, annars fryser du bara in det så snart det har svalnat. 

Förbered julbordets goda lådor

Lådor är gott till julbordets alla kötträtter, och jag lagar gärna ett par olika. De är inspirerade av de finska lådor som är ett måste på julbordet i vårt östra grannland och de går jättebra att laga i förväg och frysa in. Grädda dem i folieformar så är det bara att ta fram dem och tina dem när julbordet ska avnjutas.

Morotslåda

Räcker till 4 som ensamrätt med julskinka eller korv eller något annat gott till. Som en del av julbordet räcker den till 6-7 personer. Men den är försvinnande god så gör gärna dubbel sats!

Gör så här: Koka 1 kg skalade morötter så att de blir mjuka. Mosa morötterna. Blanda ner 1 äggSalt, vitpeppar och muskot efter smak. Häll i ugnsfasta formar. Strö över lite ströbröd. Grädda i en timme i 175 grader. Kan frysas in.

Rotfruktslåda på snabben

Rotfruktslåda är gott till julbordet och den här varianten är synnerligen snabblagad och enkel – och mycket god! Tipset fick jag av en god vän för många år sen och sen dess är det här en återkommande klassiker på vårt julbord! Lådan räcker till 4 personer vid buffé men receptet går enkelt att dubbla om man vill.

Gör så här: Blanda 1 rulle färdigkokt rotmos med 2 uppvispade äggSalta och peppra och tillsätt lite kryddpeppar. Baka i ugnen i en halvtimme, låt svalna och frys in och tina och värm den sedan till julbordet. Enklare kan det inte bli!

Baka gott till Lucia

I morgon firar vi Lucia, så varför inte passa på och baka något gott?

LUSSEMUFFINS

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 påse saffran
2 dl russin

Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver och russin i en stor bunke. Ställ åt sidan. Vispa smör och socker pösigt med en elvisp och tillsätt äggen. Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Sist tillsätter du saffran och blandar noga.

Fördela smeten i valfria muffinsformar nästan upp till formkanten. Väljer du vanliga muffinsformar gräddar du dem i ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme – för amerikanska muffinsformar kan du dra ner värmen till 175-200 grader samt grädda lite längre, ungefär en kvart-tjugo minuter.

Saffranskladdkaka

Servera den med grädde och bär, eller garnera den med vispad grädde, hackad mandel och citronmeliss vid serveringen så blir den som en härligt kladdig och god tårta.

100 g smör
1/2 g saffran (ett kuvert)
100 g vit choklad
2 ägg 
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
smör till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (ger 10-12 bitar).

Smält smöret, dra kastrullen från plattan och rör ner saffran. Tillsätt chokladen, bruten i små bitar, och rör om tills den smält.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i den smorda formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och låt kakan bli helt kall innan du garnerar den, eller skär den i bitar.

Förbered julens goda mat redan nu!

Julen närmar sig med stormsteg och även om det är en härlig tid är det lätt att stressa upp sig. Man vill ju så gärna att allt ska vara perfekt, men grejen är att det inte finns något sådant som en perfekt jul – i alla fall inte utanför filmens värld. Jag tror att de flesta av oss skulle må bra av att slappna av lite inför jul och ta det lite som det kommer.

Ett sätt att kunna göra det är att förbereda så mycket som möjligt av julmaten redan nu. Om man vill laga sina egna köttbullar (och det vill jag!) så går det jättebra att göra dem redan nu och sedan frysa in. Det gäller ju även sånt som revbensspjäll. Det går jättebra att antingen förkoka spjällen och frysa in dem, eller att göra dem helt klara och bara tina dem till julmiddagen.

Framöver kommer jag att dela med mig av mer tips inför julen, och framför allt lägga fokus på enkelheten och på att alla ska kunna ha en riktigt god jul, oavsett hur budgeten ser ut. Recept blir det förstås också en hel del av, som dessa fantastiskt goda köttbullar som en god vän till mig brukar göra just till julbordet:

Julköttbullar

Receptet blir lagom för 6-8 personer om köttbullarna serveras som del av en julbuffé. I receptet ingår fläskfärs men det går precis lika bra att använda annan färs, t ex blandfärs eller nöt. 

500 g fläskfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller mineralvatten
1 ägg
1 riven gul lök
salt, vitpeppar
1 krm kryddpeppar  (kan uteslutas)

smör till stekning

Gör så här: Låt ströbrödet svälla i mjölken en liten stund. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till köttbullarna, blanda snabbt och noga till en jämn smet och forma trinda köttbullar av valfri storlek. Stek i smör på medelstark värme tills de blir helt genomstekta.

Andra advent med småkakor och mjuk pepparkaka

Tänk så fort tiden går! Det känns som om det var alldeles nyss som jag tände det första adventsljuset – och på söndag får vi tända det andra. Klart man vill baka något gott också, varför inte en laddning härliga klassiska småkakor och en mjuk pepparkaka?

Mjuk pepparkaka

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar som om du haft besvär med den jättelänge!

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller filmjölk (yoghurt går också bra – du kan t o m använda vanligt vatten).

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om du använder fil eller yoghurt), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt.

Tips! För att göra kakan extra festlig kan du garnera den med glasyr när den kallnat.

Lingonglasyr

Det här är en underbart god glasyr som passar perfekt just till mjuk pepparkaka – men det är klart du kan ha den även till andra mjuka kakor.

200 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl lingon eller lingonsylt
(ev lite röd karamellfärg)

Gör så här: Vispa smör och socker med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt färskosten och vispa lite till. I med lingonen, eller lingonsylten, och – om du vill – några droppar hushållsfärg och vispa lite till. Bred eller spritsa glasyren på den kalla kakan. Garnera gärna med några lingon.

Bondkakor

En svensk klassiker!

200 g rumsvarmt smör 
2 dl strösocker
3 msk ljus sirap
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
75 g skållad, hackad mandel

Gör så här:  Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt mjöl och bikarbonat samt mandel och blanda till en jämn och smidig deg.

Rulla degen till en rulle på ca 4 cm i diameter och låt den vila kallt någon timme. Skär sedan rullen i ½ cm tjocka skivor och grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus