Gott slut och Gott nytt år med festlig retromiddag

Nu är 2021 strax över och det är klart det finns mycket att tänka på så här inför nyårsafton. Hur blir 2022? Fortfarande restriktioner, fortsatt smittspridning i samhället? Allt har blivit så annorlunda mot vad man kanske tänkte för två år sedan, men på något sätt lyckas man ändå gå vidare. Jag har varit förskonad från det värsta, för alla i min familj och den närmaste släkten har klarat sig ifrån viruset. Men jag har förlorat några nära vänner, flera 2020, ytterligare några 2021. Andra har drabbats av långtidscovid och kämpar med trötthet, ihållande hosta och andra allvarligare åkommor.

Sånt tänker jag på så här i slutet av året, men jag försöker också se framåt. Jag önskar dig, bästa bloggläsare, den bästa nyårsafton du kan få och ett riktigt gott nytt år. Vi ses nästa år, med fokus på Trettonhelgen och en riktigt härlig festmiddag som avslutning på julhelgen.

Och nyårsmenyn då? Här kommer den!

Förrätt:

Bruschetta med tomater

1173370_gold_banner-464x173

Varmrätt:

Ananasgratinerad kassler med ris eller bulgur

1173370_gold_banner-464x173

Dessert:

Vaniljglass med chokladsås och valfria bär

1173370_gold_banner-464x173

Att dricka till:

Mineralvatten, isvatten med citron eller valfritt vin

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika. Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på rostat vitt bröd eller lantbröd.

Den ananasgratinerade kasslern är härligt retro och jättegod! Räkna med 2-3 skivor per person, samt ett par ananasringar. Skär kasslern i centimetertjocka skivor och fräs i panna så den får lite färg. Lägg sedan upp den i en ugnsfast form och lägg över avrunna ananasskivor. Vispa grädde (3 dl till fyra personer) och blanda med 2-3 chilisås av Heinztyp och ett par teskedar vetemjöl. Bred blandningen över köttet och ananasen och gratinera i 225 grader i ca 15-20 minuter tills rätten får fin färg. Den går utmärkt att laga i förväg och hålla varm! Servera med kokt ris, bulgur eller matvete och blanda en fräsch grönsallad till.

Till desserten kan du ta en enkel vaniljglass – det funkar alldeles utmärkt med storpack. Det är ju bären och chokladsåsen som är pricken över i:et och då behöver man ingen dyr glass. Välj bär som du gillar, t ex frysta hallon, och värm dem i en kastrull eller mikron. Chokladsåsen gör du själv med lika delar kakao, socker och vatten. Till fyra personer brukar det blir bra med 1 dl vatten, 1 dl kakao och 1 dl strösocker. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt den sjuda en liten stund tills den tjocknar och blir blank och servera till glassen medan den fortfarande är varm.

Dukningen kan göras personlig och vacker med enkla medel. Lägg på din finaste duk – eller ett riktigt snyggt lakan – och dekorera med ”krullade” presentsnören som blev över efter julklappsinslagningen. Levande ljus och/eller ljuslyktor blir ett snyggt blickfång, och har du ont om små ljuslyktor går det jättebra att sätta värmeljus i vanliga enkla dricksglas! Blommor är förstås också vackert på middagsbordet, men det blir lika snyggt med några kottar och/eller grankvistar från naturen!

Om du inte har (eller vill ta fram) någon jättedyr och flott servis så duka med ditt udda vardagsporslin, olika glas och olika bestick. Det gör dukningen personlig och charmig och får gästerna att slappna av. Och satsa på att servera maten från köksbänken så att gästerna kan ta för sig själva, det ger en härligt otvungen stämning och dessutom slipper du passa upp utan kan njuta av kvällen själv också!

Tilltugg under kvällen:

Mycket av det som brukar serveras till adventstidens glöggmingel, som t ex baconlindade dadlar och nötter av olika slag passar lika bra till nyårsfesten som till glöggen, så har du kvar sådant, ta fram och bjud!

Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 100 g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus