Förbered julbordets goda lådor

Lådor är gott till julbordets alla kötträtter, och jag lagar gärna ett par olika. De är inspirerade av de finska lådor som är ett måste på julbordet i vårt östra grannland och de går jättebra att laga i förväg och frysa in. Grädda dem i folieformar så är det bara att ta fram dem och tina dem när julbordet ska avnjutas.

Morotslåda

Räcker till 4 som ensamrätt med julskinka eller korv eller något annat gott till. Som en del av julbordet räcker den till 6-7 personer. Men den är försvinnande god så gör gärna dubbel sats!

Gör så här: Koka 1 kg skalade morötter så att de blir mjuka. Mosa morötterna. Blanda ner 1 äggSalt, vitpeppar och muskot efter smak. Häll i ugnsfasta formar. Strö över lite ströbröd. Grädda i en timme i 175 grader. Kan frysas in.

Rotfruktslåda på snabben

Rotfruktslåda är gott till julbordet och den här varianten är synnerligen snabblagad och enkel – och mycket god! Tipset fick jag av en god vän för många år sen och sen dess är det här en återkommande klassiker på vårt julbord! Lådan räcker till 4 personer vid buffé men receptet går enkelt att dubbla om man vill.

Gör så här: Blanda 1 rulle färdigkokt rotmos med 2 uppvispade äggSalta och peppra och tillsätt lite kryddpeppar. Baka i ugnen i en halvtimme, låt svalna och frys in och tina och värm den sedan till julbordet. Enklare kan det inte bli!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus