Andra advent med småkakor och mjuk pepparkaka

Tänk så fort tiden går! Det känns som om det var alldeles nyss som jag tände det första adventsljuset – och på söndag får vi tända det andra. Klart man vill baka något gott också, varför inte en laddning härliga klassiska småkakor och en mjuk pepparkaka?

Mjuk pepparkaka

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar som om du haft besvär med den jättelänge!

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller filmjölk (yoghurt går också bra – du kan t o m använda vanligt vatten).

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om du använder fil eller yoghurt), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt.

Tips! För att göra kakan extra festlig kan du garnera den med glasyr när den kallnat.

Lingonglasyr

Det här är en underbart god glasyr som passar perfekt just till mjuk pepparkaka – men det är klart du kan ha den även till andra mjuka kakor.

200 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl lingon eller lingonsylt
(ev lite röd karamellfärg)

Gör så här: Vispa smör och socker med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt färskosten och vispa lite till. I med lingonen, eller lingonsylten, och – om du vill – några droppar hushållsfärg och vispa lite till. Bred eller spritsa glasyren på den kalla kakan. Garnera gärna med några lingon.

Bondkakor

En svensk klassiker!

200 g rumsvarmt smör 
2 dl strösocker
3 msk ljus sirap
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
75 g skållad, hackad mandel

Gör så här:  Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt mjöl och bikarbonat samt mandel och blanda till en jämn och smidig deg.

Rulla degen till en rulle på ca 4 cm i diameter och låt den vila kallt någon timme. Skär sedan rullen i ½ cm tjocka skivor och grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus