Fira första advent med speculaas!

Äntligen knackar advent på dörren, och det känns verkligen härligt. Jag älskar den här tiden på året, och jag längtar efter att få tända det första ljuset i morgon. I år blir det pepparkakor av holländskt och belgiskt ursprung till adventskaffet. Kakorna är tunna och knapriga och och innehåller, vid sidan av kryddnejlika, kanel, ingefära och kardemumma även muskot.

Speculaas

Namnet antas komma av det latinska ordet för biskop, speculator, och kakorna ges ofta ett mönster som knyter an till Sankt Nicholas, Sinterklaas. Det här är en lite förenklad variant som inte kräver någon kavling utan som bakas ut som skurna pepparkakor.  Du behöver:

2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl brun farin
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk kanel
1/2 tsk mald muskotblomma eller muskotnöt
125 g smör

Mandelspån till garnering

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en matberedare och kör till en deg – eller blanda för hand i en bunke.

Forma degen till en rektangel, ca 25 cm lång. Låt degen vila i kyl, invirad i plast, i ca en halvtimme.

Sätt ugnen på 175 grader och skär deglängden i tunna skivor, ca 1/2 cm. Lägg kakorna på bakplåtpappersklädd plåt och garnera varje kaka med ett mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter, tills kakorna fått vacker färg.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus