Sånt där som är bra att ha på lut i skafferiet…

Jag gillar att laga mat från grunden och jag köper gärna lokalproducerat närhelst jag har möjlighet. Men det är klart att man också måste kunna fixa till en middag lite snabbt ibland. Därför försöker jag att alltid ha sådant som pasta, ris och konserver och även olika smaksättningar och såser på lut i skafferiet. Har man en burk tonfisk, krossade tomater och ett paket spaghetti, och kanske en burk oliver eller kapris, går det snabbt och lätt att laga till en god tonfiskpasta när hungern sätter in.

Det är förstås bara ett exempel. Men här är i alla fall några av mina favoriter att ta till när tiden inte räcker till för långkok eller andra tidskrävande måltider:

Konserverade tomater

Jag har alltid konserverade tomater hemma, krossade såväl som hela och passerade. Jag passar på att köpa när det är extrapris för man vet aldrig när de kan komma till pass.

Tonfisk

Perfekt att ta till när plånboken är tunn eller när man bara vill att det ska gå snabbt, antingen i en sallad eller i en pastasås.

Sardiner och makrill

Gott som pålägg på macka eller till kokt ägg. Sardiner är också gott på varma smörgåsar – bara att bre smör på formbröd och lägga över sardiner. Lite kryddgrönt och pressad citron över gör det hela till en festlig vickning. Bara att gratinera mitt i ugnen på 200-225 grader i några minuter tills brödet blir lite knaprigt och pålägget varmt.

Majskorn

Majskorn passar till allt. Som tillbehör till kött och fisk, som inslag i en sallad eller i en pastasås.

Bönor och kikärter

Bönor och kikärter är oslagbart att ha i skafferiet. De kan sköljas och ätas som tillbehör till vilken middag som helst, eller ingå i en tacogratäng. Kikärter använder jag gärna som stomme i currygrytor, det är jättegott tycker jag.

Pasta och ris

Jag har alltid pasta och ris hemma. Jag försöker att ha både lång och kort pasta och ett par sorters ris. Jag vill inte heller gärna vara utan couscous, det är gott till det mesta tycker jag.

Torkad frukt

Russin, aprikoser, katrinplommon… Gott som det är eller i matlagning och matbröd.

Mjöl och torrjäst

Jag använder helst färsk jäst men det är aldrig fel att ha några påsar torrjäst i skafferiet. Rätt som det är blir man sugen på att baka något gott och om man då inte har jäst hemma känns det ju lite surt.

Kryddor och smaksättare

Kryddor kan man aldrig ha för mycket av. Jag ser gärna till att även ha vitlökspulver och lökpulver, ifall jag skulle ha slut på färsk lök och vitlök. Jag har också chilisås hemma, både den snälla varianten (typ Heinz) och lite tuffare chilisås. HP-sås får inte heller fattas i mitt skafferi, det är galet gott till korv, ägg och liknande.

Det finns förstås mycket, mycket mer som passar perfekt att ha i skafferiet – vilka är dina bästa stapelvaror?

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus