Laga en värmande pumpasoppa till Halloween

Nu är det Halloween igen, en härlig helg när vi tänder ljus, äter god mat och godis och ser på skräckfilmer. Många frestas att tro att det här är en amerikansk högtid, men så är det inte alls. Halloween har urgamla anor.

Halloween, eller All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton i de engelskspråkiga länderna. Dess ursprung kan spåras till den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades just denna dag för att markera att sommaren var över och att vintern gjorde sitt intåg. Samhain betraktades också som den natt då de döda återvände till jorden. För att vägleda dem och skrämma bort häxor och annat ont tände man eldar och ljus i nattmörkret.

Man ägnade sig också gärna åt fester och olika upptåg just denna natt. Människor maskerade sig och gick från hus till hus och tiggde ihop till kalas – och om man fick gå tomhänt från ett hus straffades värdfolket genom upptåg av olika slag.

Under dessa skämtsamma vandringar kom den numera så välkända pumpalyktan till – fast från början använde man rovor istället för pumpor. I de engelskspråkiga länderna kallas den Jack o’lantern, och namnet sägs härröra från en smed vid namn Jack. Jack var för ond för att få komma in i himlen, men var heller inte välkommen i helvetet eftersom han en gång överlistat den lede själv. Därför var han dömd att för evigt vandra i mörkret, och för att lysa upp vägen hällde han glödande kol i en rova som han bar med sig.

Numera är det dock pumpalyktor man förknippar med Halloween och pumpan går som en röd tråd kring hela firandet. Det är ingen slump för det är just så här års som pumporna skördas och är som finast. De finns nu till bra pris i butiker och på grönsakstorg, så varför inte laga en riktigt härlig pumpasoppa?

Krämig pumpasoppa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja eller smör
500g skalad, urkärnad pumpa, t ex butternut eller Halloweenpumpa
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl grädde
salt och nynald svartpeppar

Garnering

knaperstekt bacon i småbitar
gräslök eller persilja

Gör så här: Hacka löken och finhacka vitlöken. Skär den skalade pumpan i bitar. Fräs lök, vitlök och pumpa i matfettet på medelvärme i en soppgryta. Rör om då och då och se till att det inte får färg – det ska bara bli mjukt. Det tar ca 10 minuter.

Höj värmen något och häll i vinet. Låt detta fräsa någon minut och smula sedan ner buljongtärningen och häll i vattnet. Låt puttra på medelvärme under lock i 5-10 minuter.

Dra kastrullen från värmen och mixa soppan med en mixerstav. Ställ tillbaka den på plattan och rör ner grädden. Låt puttra i ytterligare 8-10 minuter. Häll upp i soppskålar och strö över bacon och gräslök. Servera med ett gott bröd.

Tips! Garneringen kan varieras efter tycke och smak. Hackade nötter och en klick gräddfil eller smetana är jättegott till exempel. Du kan också strö över pumpafrön.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus