Ratatouille passar till det mesta

Ibland blir jag galet sugen på ratatouille, denna härligt smakrika sydfranska grönsaksrätt som är så billig att göra men som smakar så festligt. Den kan ätas som den är, eller till en god kötträtt – eller varför inte till stekt fisk? Det är också jättegott att gratinera den färdiga grönsaksgrytan i ugnen med lite riven ost på toppen, och äta till ett gott bröd.

Det finns hur många recept som helst att tillgå – här är två av mina favoriter!

Ratatouille med aubergine

1 röd lök
1 gul lök

4 vitlöksklyftor
800 g aubergine
2 röda paprikor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 1/2 grönsaksbuljong eller, om du vill ha lite festligare ratatouille, vitt vin
1 burk krossade eller passerade tomater
salt och svartpeppar
2 tsk torkade örter, t ex timjan eller oregano

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan. Grovhacka auberginen och paprikan. Fräs löken mjuk i hälften av oljan på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt resten av oljan och lägg i aubergine och fräs i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt paprikan, tomatpuré, buljong, lagerblad och de krossade tomaterna. Låt grytan puttra på svag värme ca 30 minuter och krydda sedan med örtkryddorna.

Ratatouille med purjo och zucchini

1 purjolök
1 gul lök

3 vitlöksklyftor
400 g aubergine
400 g zucchini, valfri färg
1 paprika av valfri färg
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 1/2 dl vitt vin (grönsaksbuljong går också bra)
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
En knippa färska örter – t ex oregano eller timjan

Gör så här: Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikan. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini och aubergine fräs i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin, lagerblad och de krossade tomaterna. Låt grytan puttra på svag värme ca 30 minuter och krydda sedan med örtkryddorna.

Ratatouille – här serverad till torsk.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus