Den omistliga peston…

Pesto, det är gott det – och det går dessutom att variera den på alla möjliga sätt. Här får du recept på både den klassiska varianten och flera andra sorter som förgyller pastamiddagen. Jag har säkert skrivit om pesto förut, men egentligen kan man knappast ha för många recept…

Klassisk pesto

Klassisk är den för att den innehåller pinjenötter, basilika, parmesan och olivolja. Förgyller vilken pasta som helst!

50 g pinjenötter
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl olivolja av god kvalitet
100 g finriven parmesanost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Mixa dem med basilikablad, vitlök och olivolja. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar. Servera!

Persiljepesto

En härlig variant, som får en lite annorlunda smak som är minst lika god som den traditionella. Jag använder hellre rapsolja än olivolja till den här. Prova själv!

Ca 200 g krusbladig persilja
1 kruka persilja
1-2 dl pumpa- eller solroskärnor
1 dl rapsolja av god kvalitet
3 vitlöksklyftor
1/2 dl riven Wästerbottensost
salt och svartpeppar

Gör så här: Rosta kärnorna i torr panna. Mixa med persilja, basilika, olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera!

Tomatpesto

Röd pesto, med tomat som bas, är fantastiskt gott både till pasta och som tillbehör till olika kötträtter. Receptet innehåller cashewnötter. Dessa kan man förstås byta ut mot andra nötter, t ex hasselnötter eller valnötter. Du kan också, om du vill, byta ut en del (eller all) basilika mot persilja. 

15 soltorkade tomater
1 dl finriven parmesanost
2 klyftor vitlök
1 dl cashewnötter
1 kruka färsk basilika
1 dl god olivolja
salt och peppar

Gör så här: Om du använder tomater i olja kan du använde dem direkt. Är de ”bara” torkade behöver du koka upp dem med vatten så att de mjuknar. Låt dem då svalna innan du mixar dem.

Grovhacka tomaterna och mixa dem sedan med övriga ingredienser utom oljan. Oljan tillsätter du droppvis medan du mixar. Klart!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus