Mild och god svampsoppa

Nu är det svamptider och vänner till mig, som ”kan” det där med svamp säger att skogarna är fyllda med godsaker. Så varför inte passa på att gå ut och plocka? Vi som kanske inte riktigt har de där ”svampplockargenerna” i oss (jag plockar då och då, men åker helst ut i skogen med vänner eftersom jag inte är jättebra på att hitta guldet…) kan botanisera i butikshyllorna istället.

Svampsoppa – grundrecept

Det här är ett jättebra recept på svampsoppa som man kan utveckla och variera efter eget tycke och smak. Receptet är lagom för 4 personer, men går förstås bra att dubbla om ni är fler. För det lilla hushållet går den jättefint att frysa. Du behöver:

1 liter rensad och ansad svamp, valfri sort eller blandade
2 finhackade gula lökar, eller 4 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten eller fond)
2 dl grädde
salt och peppar
kryddgrönt, t ex hackad persilja eller gräslök

Gör så här: Skär svampen i bitar, gärna i lite olika storlekar. Låt den förvälla på svag värme i en stor soppgryta, till dess att vätskan kokat in. Häll i smöret och den finhackade löken och fräs alltsammans på medelvärme tills löken är genomskinlig.

Pudra över vetemjölet och späd med buljong under omrörning. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Dra ner värmen och låt soppan puttra på medelvärme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar, strö över kryddgrönt och servera med ett gott bröd, till exempel focaccia.

Tips! Spara några av de frästa svamparna till garnering.

Focaccia

25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk flytande honung eller strösocker
1/2 dl olivolja
5 dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl
några kvistar av timjan, oregano eller rosmarin
ytterligare 1/5 dl olivolja (att ringla över) 
ev 1 tsk flingsalt

Gör så här: Lös jästen i vattnet. Blanda i salt. honung, olja och mjöl. Arbeta samman till en smidig, men ganska lös, deg, och jäs övertäckt i en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2–3 centimeter tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna. Strö över timjan och ringla över olivoljan. Toppa ev med flingsalt och låt sedan jäsa ytterligare 15-20 minuter utan bakduk.
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, 25-30 minuter. Skär i rutor. Brödet går bra att frysa.
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus