Hönsgryta med karibiska smaker

Höns tillagas alldeles för sällan numera, men ofta har hönskött mer smak än kyckling och jag använder det ofta i grytor, eller bara kokt serverat med dill- eller citronsås till ris. Har man dessutom turen att få tag på hönor som levt lyckliga liv, så blir det förstås ännu godare.

Hönsgryta med karibiska smaker

Receptet finns i en av mina gamla kokböcker. Den tar jag fram då och då, just för den här hönsgrytan. Men det är klart att man också kan laga den här grytan även med kyckling.

500-600 g kokt höns i tärningar
2 dl hönsbuljong (från eget kok eller tärning)
1 paprika i bitar, valfri färg
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor, finhackade
1 dl grädde
1 dl koncentrerad apelsin- eller ananasjuice
1 tsk sambal oelek eller 1/2 tsk cayennepeppar
saft och skal av 1/2 limefrukt
1/2 dl kokosflingor

salt och svartpeppar
ev kryddgrönt, t ex koriander eller persilja

Gör så här: Dela paprikan i bitar och bryn dem. Ta undan och lägg i en skål innan de blir helt mjuka. Finhacka och fräs vitlök i en stekgryta. Rör ner 2 msk vetemjöl i lökfräset och rör om. Tillsätt hönsbuljong, juice, limeskal och -saft och kokosmjölk samt kryddor och rör om.

Låt koka upp och låt puttra 10 minuter. Tillsätt sedan hönsköttet och paprikan och värm upp utan att den börjar koka. Rör ner kokos, och strö över kryddgrönt och servera med kokt ris.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus