Laga mat i slowcooker: Långkokt högrev

I en slowcooker kan man lägga i nästan vad som helst med lyckat resultat. Jag brukar variera mig efter vad jag har hemma, och vilket kött som finns på extrapris. En höstdag som denna kom den här goda högrevsgrytan till.

Långkokt högrev

Har jag rödvin hemma häller jag gärna i det – annars tar jag öl eller bara buljongtärning och vatten. Den här grytan kan du förstås göra i en stor gryta direkt på spisen också, men då måste du röra om då och då och kanske späda mer mer vätska. Den räcker till ungefär 6 personer.

1 kg högrev
3-4 morötter
1 nät schalottenlök eller steklök (eller vanlig gul lök, skuren i ganska tjocka skivor)
4-5 vitlöksklyftor
2 dl rödvin eller öl + 2-3 dl vatten och buljongtärning (eller ta bara vatten och buljong)
salt och peppar
1-2 msk valfria torkade örtkryddor, t ex salvia, timjan, oregano
3 msk tomatpuré

Gör så här: Skär högreven i lagom stora grytbitar och bryn i en stekpanna (eller i slowcookerns innergryta om du har en med innergryta som kan användas på spisen). Lägg köttet i kokaren.

Skala schalottenlökarna och lägg dem hela i grytan. Skär morötterna i 3 cm stora bitar och tillsätt även dessa.

Skala vitlöksklyftorna och lägg dem hela i grytan. Salta och peppra och klicka i tomatpuré. Häll också i de torkade örterna. På med vin och vatten och i med buljongtärningarna. Sätt på locket och ställ in på lägsta värme och 8 timmar på timern. Servera grytan med ris eller ett gott bröd, och en fräsch sallad.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus