Laga mat i slowcooker: Indisk kycklinggryta

Tillhör du dem som har införskaffat en slowcooker? I så fall har du möjlighet att laga fantastisk god mat med minsta möjliga ansträngning.

Själv fick jag min första i present och jag var ärligt talat tveksam till hur mycket användning jag egentligen skulle få av den. Men jag använder den faktiskt så ofta att jag skaffat flera stycken i olika storlekar och till olika maträtter. Jag älskar att ett långkok kan puttra i timmar utan att man behöver röra om i grytan – och till och med sköta sig självt medan man jobbar. Dessutom är det ju så himla lätt att använda, passar alltså helt perfekt även för nybörjare i köket.

Den här veckan bjuder jag på några av mina bästa slowcooker-recept. Först ut en indisk rätt som tillhör mina favoriter:

Indian Butter Chicken

Lägg kycklingen i marinaden kvällen innan den ska tillagas, lägg sedan alla ingredienserna i slowcookern på morgonen och efter 4-8 timmar (beroende på om du lagar på hög eller låg effekt) har du en underbart smakrik och god middag för 4 personer. Ingredienserna är många, men det mesta är olika härliga kryddor och det tar betydligt mindre tid att förbereda än man kan tro när man först ser det.

Marinad:

3-4 kycklingfiléer, skurna i bitar om 3×3 cm

2 dl naturell yoghurt
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen eller riven ingefära
1 tsk salt

Sås

1 msk smör
2 krossade vitlöksklyftor
1 finhackad chilipeppar
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt efter smak
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl vispgrädde (alternativt matlagningsgrädde)
2 msk majsstärkelse
1 msk vatten
en kruka färsk koriander

Gör så här: Skär kycklingen i bitar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden i en bunke och vänd ner kycklingen. Ställ kallt och rör om i marinaden ett par gånger. Låt stå till nästa dag.

Dagen efter: Lägg kycklingen i din crock pot. Häll i alla ingredienser till såsen utom koriandern och blanda. Sätt grytan på låg effekt och laga i 8 timmar, eller på hög effekt i 4 timmar. När grytan är klar klipper du över koriander. Servera med ris, sallad och gärna naanbröd.

Naanbröd

Naanbröd är verkligen supergott till den här grytan – ja till all indisk mat. Så gott att bryta i bitar och doppa i den heta, kryddiga såsen! Till 6 bröd behöver du:

1 tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 knivsudd bakpulver
5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
2 msk smakneutral matolja
2 msk matyoghurt
Smält smör

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser, inklusive torrjästen, i en bunke. Tillsätt vatten, olja och yoghurt. Rör ihop till en jämn deg och låt jäsa under duk i 2-3 timmar till dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord tills den blir riktigt smidig och dela den i 6 bitar. Kavla ut varje bit till en oval kaka, ca 20 cm lång, och strö lite mjöl över.

Grädda bröden två och två på smord plåt i mitten av ugnen på 275 graders värme. de är klara när de fått färg och ser luftiga ut. Ta ut dem och pensla med lite smält smör. Servera genast eller täck dem med en ren kökshandduk om det dröjer en stund innan de ska avnjutas.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus