Höstbaka med säsongens frukter och bär: Päronkaka

Päron är härliga frukter och du som har tillgång till ett eget päronträd är verkligen lyckligt lottad! Varför inte låta päron spela huvudrollen i en riktigt god mjuk kaka?

Mjuk päronkaka med smörkräm

75 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 päron, urkärnade och skurna i småbitar
(eventuellt 4-6 droppar päronessens)

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Rör ner övriga ingredienser och blanda till en slät smet.

Häll i smord form (antingen en med löstagbar botten, eller en form du klätt med bakplåtspapper) och lägg ner päronklyftor.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i 35-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp. När kakan kallnat helt delar du den i två bottnar.

Smörkräm

200 g smör
4 äggulor
4 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
8 droppar grön hushållsfärg
1-2 tsk päronessens

Gör så här: Rör smöret och äggulorna till smörkrämen. Blanda i övriga ingredienser. Bre smörkrämen på nederdelen av kakan och lägg ihop.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus