Höstbaka med säsongens frukter och bär: Plommonkaka

Nu dignar trädgårdarna av godsaker – varför inte passa på att fylla frysen med härliga kakor och bullar med frukt och bär i huvudrollen?

Plommonkaka som smakar mer

Den här kakan har sitt ursprung på Balkan och är jättegod. Vill du kan du förstås byta ut plommonen mot någon annan frukt du gillar, t ex päron. Då blir det bra med kanske 3-4 päron, skalade och skurna i mindre bitar.

4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet citronskal från 1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smält smör
20 plommon, urkärnade och halverade 

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och rör om. Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och citronskal och tillsätt detta till äggsmeten.

Smörj en liten långpanna på ca 20×30 cm och häll i smeten. Fördela plommonhalvorna över och grädde på 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

Låt kakan svalna, skär i fyrkanter och strö gärna lite florsocker över.

Tips! Du kan också grädda den i en vanlig rund sockerkaksform, som på  bilden.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus