Äntligen surströmmingspremiär!

Idag, den 19 augusti, infaller årets surströmmingspremiär. En härlig tradition, väl värd att uppmärksamma!

Burköppningen kan vara något besvärlig, eftersom det sprutar av trycket i burken när man trycker ner öppnaren. En bra idé är att vinkla burken med en kant upp och göra första hålet där, med lite tur är det då bara luft som pyser ut av trycket i burken.

Man kan också täcka över och slå in burken med en gammal kökshandduk (som sen måste offras) eller en massa hushållspapper. Helst öppnar man utomhus, exempelvis i trädgården eller på balkongen. Häll sedan av spadet i vasken och skölj ett tag eller en bit bort från folk och där det inte stör. Servera surströmmingen ur burken med klassiska tillbehör:

Tunnbröd – hårt eller mjukt är en smaksak

Smör

Kokt mandelpotatis i skivor

Tunnskivad lök, gul eller röd

Gräddfil som topping, om du vill

Salt och peppar

En bit god ost, t ex Västerbotten

Smaklig måltid!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus