Fira fruntimmersveckan med gammaldags kringlor

Nu är vi inne i den så kallade fruntimmersveckan. Namnet härstammar från sent 1800-tal och kommer sig av att denna den näst sista veckan i juli, 18-24 juli, enbart har kvinnonamn i almanackan.

Nåja, nästan i alla fall. Den inleds faktiskt med Fredrik, men därefter är det idel damer: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och till sist Kristina.

För mig är den här veckan väldigt speciell, men inte bara på grund av namnsdagarna utan ännu mer för att det i min familj varit den stora födelsedagsveckan – eller rättare sagt den stora ”förberedelseveckan”. Med början den 24 juli och fram till mitten av augusti firades det en hel rad födelsedagar i vår släkt och fruntimmersveckan var den vecka då alla kaffekalasen skulle förberedas. Det var ju så det var på den tiden, födelsedagar firades med kaffekalas, och om vädret tilläts i trädgården. Sju sorters kakor, vetebröd och tårta stod på bordet och beroende på gästernas ålder och smak serverades starkt gott kaffe eller hemkokt saft därtill.

Det var tider det… Idag är jag den enda som är kvar av födelsedagsfirarna och jag kan inte direkt skryta med att jag bjuder på så dignande kaffekalas som det bjöds när jag var barn. Men lite bakar jag gärna, och då helst traditionellt kaffebröd som på mormors och farmors tid.

En favorit är vetekringlor. Det bakade både mormor och farmor. Här är farmors recept!

Vetekringlor

Receptet ger ca 40 kringlor. 

250 g smör
50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma

15 – 16 dl vetemjöl (knappt 1 kg)
ägg till pensling

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader) och lös upp jästen i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av degvätskan samt salt och socker och det mesta av mjölet. Bearbeta degen tills den släpper kanterna på bunken och låt den sedan jäsa övertäckt i 45-60 minuter – till dubbel storlek.

Vält ut degen på mjölat bakbord, dela den i fyra delar och varje del i 10 bitar. Rulla till smala längder, ca 35 cm och forma till kringlor. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädda plåtar ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla de färdigjästa kringlorna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus