Fredagsmys med läcker lökpaj

Äntligen fredag! Även när det är semestertider känns fredagen lite speciell och det är inte fel med en trevlig vickningsrätt på kvällskvisten. Den här härliga lökpajen är god i eget majestät, men passar också kanonbra till grillat. Särskilt god är den just sommartid, när man kan använda färsk lök i knippa. Jag blandar gärna olika slags lök, men det gör man som man vill och efter vad man har tillgång till.

Festlig lökpaj

Blanda 3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl) med 150 g smör och kör i matberedare eller blanda ihop med en gaffel. Till sätt 2-3 msk iskallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme.

Skala och tunnskiva en liten purjo (glöm inte att ta med det gröna, det är så gott och ger fin färg åt pajen!) samt 4-5 lökar (gula, röda eller blandat). Fräs i olja eller smör på svag värme i stekpanna och tillsätt lite strösocker eller farin. Spä på med vatten och låt löken koka mjuk och blank.

Kavla ut pajskalet och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Fyll pajen med den frästa löken och häll över en äggstanning på 3 ägg3 dl mjölk och en gnutta salt och peppar – eventuellt också lite paprikapulver. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 30-40 minuter, tills den stannat och fått fin färg, i 200 grader. Servera med en fräsch sallad och/eller gröna oliver, eller som tillbehör till grillat. Smaklig måltid och trevlig helg!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus