Sommarbaka med bär: Knäckig blåbärskaka

Blåbär tillhör mina favoritbär, och det brukar bli blåbärspaj lite titt som tätt under ”blåbärstiderna”. Men blåbär gör sig också perfekt i en vanlig sockerkaka, eller som här – under ett knäckigt täcke…

Blåbärskaka

Otroligt lättbakad och god kaka som med fördel kan serveras med en klick vaniljsås eller vispgrädde.

3-4 dl blåbär
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
25-30 g kallt smör
pärlsocker eller flagad mandel

Gör så här: Smöra en liten ugnsfast form på ca 20×30 cm. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner vetemjölet. Häll smeten i formen och fördela blåbären jämnt över ytan. Skiva sedan smöret med osthyvel och fördela över ytan. Strö pärlsocker eller flagad mandel över och grädda i mitten av ugnen på 200 grader o ca 15 minuter.

Tips! Det går förstås lika bra att använda andra bär, t ex hallon eller björnbär.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus