Sommarbaka med bär: Rabarberkaka

Äntligen semestertider! För mig blir det ”hemester” även denna sommar men det gör mig då rakt ingenting. Det finns ju så mycket att se och göra även här hemma – för mig räcker det med att ha picknick vid nån mysig liten sjö för att det ska kännas som semester. Och ”semesterkakorna” får gärna innehålla färska bär av olika slag. Den här veckan tipsar jag därför om några härlig kakor med bär i huvudrollen.

Långpannerutor med rabarber

Det här är en lättbakad och mycket god långpannekaka som smakar supergott till sommarfikat! Du kan så klart byta ut rabarbern mot motsvarande mängd av annan frukt eller bär. 

3 ägg
2 dl råsocker
100 g smör
1 dl mjölk eller gräddmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2-3 dl rabarber i småbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda det med filen. Rör ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Rör om så allt blandas ordentligt och häll sedan smeten i en smord och ev bröad långpanna 20×30 cm. Fördela rabarbern över smeten och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus