Påsken är vår största mathelg

Nu är det strax påsk, och det är alltid lika mysigt. På något sätt känns påsken mer avspänd än julen, även om jag även är en julälskare av stora mått.

Påsken är också vår största mathelg, med mycket fokus på ägg och sill. Äggrätter och sillinläggningar kan man aldrig få för mycket av, tycker jag, så idag bjuder jag på klassisk gubbröra och en härligt fräsch ceviche.

Fler påskrecept hittar du här.

Ceviche med sill och räkor

Den här varianten av den latinamerikanska fiskrätten ceviche är mycket lättlagad och otroligt god och passar perfekt som lätt och läcker sillrätt på påskbordet!

Det här behövs:

1 burk inläggningssill
1 burk räkor i lag (ca 170 g)
2 citroner
½-1 rödlök
1 knippa persilja

Gör så här: Skölj sillfileerna noga och skär eller klipp dem i mindre bitar. Häll av lagen från räkorna och låt dem rinna av i en sil. Lägg sill och räkor i en skål och tillsätt saften från citronerna. Tillsätt den tunnskivade löken. Klipp över rikligt med persilja och blanda försiktigt.

Gubbröra

En underbar svensk klassiker!

125 g ansjovisfilé
4 kalla, kokta potatisar
2 hårdkokta ägg
1 rödlök
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vardera av finhackad dill och finhackad gräslök
ev lite salt och peppar

Gör så här: Hacka ansjovisen och skala och hacka ägg och lök. Hacka potatisen i små bitar, ca 1 cm. Lägg alltsammans i en skål, och rör ner de övriga ingredienserna. Blanda varsamt och garnera gärna med lite finklippt gräslök eller persilja. Klart!

GLAD PÅSK!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus