Vårliga cupcakes med blodapelsinfrosting

Jag tröttnar aldrig på cupcakes och bakar dem oftare än jag kanske borde. Men det som inte går åt vid kaffestunderna här hemma ges bort till vänner och grannar så förhoppningsvis är det en winwin-situation även för dem…

Just nu passar det bra att smaksätta dem med apelsin. Apelsinerna är ju som godast just nu, och framför allt blodapelsinerna. Prova det här receptet där både smeten och frostingen är smaksatt just med blodapelsin. Givetvis kan du byta ut apelsinerna mot annan citron, lime eller klementin.

Cupcakes med blodapelsin (ca 16 st)

4 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 1/2 tsk bakpulver
(ev 1 liten nypa salt)
2 ägg
2 dl färskpressad blodapelsin
1/2 dl starkt kaffe
1 1/2 dl gräddfil eller creme fraiche
det rivna skalet av en blodapelsin

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om ordentligt. Tillsätt ägg, apelsinsaft, gräddfil och apelsinskal. Rör om, eller vispa med elvisp på låg hastighet, tills allt är blandat och fortsätt sedan att vispa tills smeten blivit smidig och blank.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt – eller ställ dubbla pappersformar stadigt på en plåt – och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda i 175-180 grader i ca 20 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

Frosting

100 g färskost av philadelphiatyp
75 g mjukt smör
rivet skal av en blodapelsin
3 msk färskpressad blodapelsinsaft
3 dl florsocker
ev några droppar gul karamellfärg

Gör så här: Rör samman allra ingredienserna tills du har en smidig smet. Vispa med elvisp tills frostingen är riktigt fluffig och bred eller spritsa ut den på dina cupcakes. Garnera med valfri dekoration, t ex strössel, syltat apelsinskal, kokosflingor eller vad du gillar mest!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus