Julens köttbullar – utan ströbröd

Jag känner många som gärna vill laga köttbullar utan ströbröd i smeten. Det här receptet ger fantastiskt goda och saftiga köttbullar.

Köttbullar utan ströbröd

Om du vill ha extra ”julig” smak på de här köttbullarna, tillsätt 1/2 tsk kryddpeppar.

800 g blandfärs
2 dl vispgrädde (ovispad)
1 råriven gul lök
1 ägg + 1 äggula (2 hela ägg funkar också)
salt och peppar efter smak
1 knivsudd strösocker
smör till stekning

Gör så här: Blanda färsen med grädde, ägg och lök och persilja och arbeta till en fin smet. Smaka av smeten med salt och peppar och tillsätt också en liten gnutta strösocker, vilket framhäver de andra smakerna. Blöt händerna och lägg köttbullarna på ett vattenstänkt skärbräde och stek dem, några i taget, i en klick smör i stekpannan. Bäst blir de om du först steker dem på ganska hög värme och sedan låter dem steka ytterligare en stund på lite lägre. Räkna med fem-sex minuter för varje laddning.

Det går också jättebra att bara steka dem runt om och sedan låta dem steka färdigt i ugnen. Då lägger du dem i en ugnsfast form och steker klart mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus