Koka en härlig tomtegröt

Risgrynsgröt är verkligen ett måste på julen! Oavsett om man äter den till julaftonens frukost, till jullunchen eller senare på kvällen måste den liksom vara med om det ska bli en riktig jul.

TOMTEGRÖT PÅ MORMORS VIS

Receptet blir utmärkt för 5-6 personer men funkar förstås att dubbla!

2½ dl grötris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk socker

(1 klick smör, 2 kanelstänger)

9-10 dl standardmjölk

Gör så här: Mät upp ris, vatten, socker och salt (och smör) i en kastrull. Koka upp och sjuda under lock på svag värme i ca 10-15 minuter.  Rör om då och då.

Tillsätt sedan mjölken lite i sänder och låt koka upp (och tillsätt kanelstängerna om du vill ha en lätt kanelsmak på gröten). Dra sedan ner värmen och låt gröten sjuda på svag värme under lock, ca 45-60 minuter, tills grynen är helt mjuka och gröten härligt krämig. Rör gärna om i grytan då och då så att gröten inte fastnar i botten.

Servera gröten med kall mjölk och kanel och/eller sirap – eller servera den med kanel och en klick smör, det är också jättegott! Det är också gott med syrliga bär till den söta gröten, så har du vinbär i frysen ska du absolut ta fram dem!

Tips! Istället för att sjuda gröten kan du helt sonika låta den stå på en tjock träplatta (skärbräda) några timmar eller kanske över natten. Då fastnar den inte i botten men får härligt krämig konsistens.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus