Baka till advent: Tigerkaka

Inget andas svenskt kaffebord så som en riktigt god tigerkaka. Just till advent smaksätter jag den gärna med apelsin – apelsin och choklad smakar så härligt tillsammans!

Tigerkaka

Den här kakan får inte bara smak av apelsin utan också av whisky, som jag blandar i den mörka smeten. Men den kan man naturligtvis utesluta om man så önskar. 

100 g smör
1½ dl saft av pressad apelsin
3 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 msk whisky

Smör och ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ – 2 l. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll apelsinsaften i smöret och koka upp. Häll den kokande smörblandningen i äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl med bakpulver och häll detta  i äggsmeten. Rör om noga tills du har en slät smet. Häll 2/3 av smeten i formen.

Blanda resten av smeten med kakao och konjak och rör om. Ringla chokladsmeten i den ljusa smeten och grädda kakan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är torr innan du tar ut den. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus