Tjuvstartar advent i regniga november

Det har varit en regnig november hittills. Igår hade vi en härligt frostig och krispig dag här, med sol och hög luft, men idag är det gråmulna tillbaka. Inte ens hundarna har särskilt stor lust att gå ut och själv tänkte jag faktiskt tjuvstarta lite med advent och baka lite goda kakor. Här är en favorit till adventskaffet – om de nu räcker en hel vecka…

Jumjum-kaka

Det här receptet finns i en mycket gammal kokbok som mormor hade i sin kökslåda. Den är lika god året om men passar extra bra just till advent, med den härliga smaken av kaffe och julkryddor. Kakan är äggfri, vilket var mycket praktiskt förr, då hönsen på småbruken upphörde med värpningen under vinterhalvåret. Du behöver:

3 dl starkt kaffe
50 g smör 
2 dl russin (gärna sultanrussin)
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk salt
3 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl 

Smör och ströbröd till formen
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform (gärna springform) på ca 1 1/2 liter.
Blanda smör, kaffe, russin, kanel, nejlikor, salt och socker i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Låt svalna.
Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.
Tips! Kakan blir extra festlig om du ringlar lite florsockerglasyr (och kanske strör hackade nötter) över den när den svalnat.

Florsockerglasyr

4 dl florsocker
1 1/2 – 4 msk vatten
2 krm citronsaft (eller ättika)
Gör så här: Blanda florsockret med 1 1/2 msk vatten samt citronsaft i en bunke till en jämn glasyr. Späd om det behövs med en halv msk vatten i sänder tills glasyren precis är smidig och kan droppas över kakan.
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus