Kryddiga piroger till Halloweenbuffén

Jag är väldigt förtjust i piroger, särskilt som ”plockmat” eller när man vill ha det lite avspänt och enkelt. De här passar jättebra till halloweenbuffén!

Färspiroger med ingefära och salladslök

Jag brukar använda fläskfärs i de här pirogerna, för det passar så bra med ingefärskryddningen just till fläskkött. Det går givetvis lika bra att använda nöt- eller lammfärs, eller varför inte kycklingfärs? Receptet ger 10 piroger men du kan med fördel dubbla, piroger är ju toppen att frysa in. 

10 djupfrysta kvadratiska smördegsplattor
250 g fläskfärs
Ca 5 cm färskriven ingefära
4-5 salladslökar skurna i strimlor
1 paket bacon, finklippt eller hackat
salt och peppar

Gör så här: Bryn fläskfärsen tillsammans med bacon på medelstark värme i lite olja. När färsen börjar få lite färg kan du tillsätta salladslöken och låta den bryna med en stund. Dra ner värmen på sparlåga och tillsätt ingefära, salt och peppar, och låt puttra 5-10 minuter. Dra av från plattan.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela sedan färsröran på dem. Vik ihop så du får trekantiga piroger och tryck ihop vid kanterna. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Servera varma, ljumma eller kalla med en sallad.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus