Godaste pumpasoppan gör du med kokosmjölk

Det är klart man måste laga pumpasoppa till Halloween! Det är ju nu pumporna är som allra godast, och dessutom säljs de till bra pris. Använder du klassisk halloweenpumpa, så passar du förstås på att karva ut en lykta av skalet!

Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära

500 g pumpa, t ex butternut, hokkaido eller halloweenpumpa
1 äpple
1 gul lök
2 msk smör
6 dl kokande vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
1 msk råsocker eller honung
1 msk pressad citronsaft (lime går också bra)

Garnering: creme fraiche och kryddgrönt

Gör så här: Skala och skär pumpan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken.

Fräs pumpa, äpple och lök i smöret i en soppgryta. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.

Mixa soppan med mixerstav (har du ingen mixerstav kan du mosa med mosstöten istället). Rör ner kokosmjölk och smaksätt med sambal oelek, ingefära, salt, peppar, råsocker och citronsaft. Låt soppan få ett uppkok och servera med en klick creme fraiche och lite kryddgrönt i varje tallrik.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus