Fira Räkmackans dag med hemgjord räkmacka!

Nu firar vi Räkmackans dag igen, inte alls fel tycker jag. Räkmackan är verkligen en svensk klassiker, och älskad om inte av alla så åtminstone av väldigt många.

Denna temadag instiftades av Arlanda flygplats 2010, eftersom Arlanda (tillsammans med Landvetter) säljer tusentals räkmackor varje vecka. För egen del undviker jag dock räkmackorna på Arlanda. Det är visserligen goda, men så hutlöst dyra att det bara är trist att lägga ut pengar på dem.

I övrigt älskar jag räkmackor och ska absolut fira den här dagen!

Klassisk räkmacka

Brödet kan varieras på alla möjliga sätt – från mjuk tekaka till grovt rågbröd – kanske lägger man till lite fräsch gurka eller tomat… Till 4 räkmackor behöver du:

1 kg räkor (frysta med skal)
4 ägg
smör
4 brödskivor, t ex lättrostad formbröd, grovt rågbröd, klassisk tekaka, polarkaka…
grönsallad eller annan sallad
4 msk majonnäs
1 citron eller lime i klyftor eller skivor
dill
Annat som du gillar, t ex gurka, tomat, 

Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, citrusklyftor (eller skivor), en dillkvist och andra tillbehör.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus