Fredagsmys med grönsaksdip

Fredagsmys behöver inte bara vara chips och ostbågar. Det kan med fördel vara grönsaker istället. Det låter kanske inte så roligt, men med ett par goda dipsåser till blir det supergott! Morotsstavar, små blomkålsbuketter, paprikastrimlor, gurkstavar, cocktailtomater… Endast fantasin sätter gränsen!

Fetaost-dip

200 g fetaost
2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
2 msk olivolja
saften av en halv citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här: Smula sönder fetaosten och mixa den med övriga ingredienser. Klart!

Tips: Har du ingen mixer så går det lika bra att röra ihop ingredienserna för hand. Mosa då fetaosten och finklipp eller hacka basilikan.

Vit kebabsås

Enkel, snabblagad och jättegod. Du behöver:

2 vitlöksklyftor
4 dl turkisk (eller grekisk) yoghurt
3 msk smakneutral olja
salt, peppar och eventuellt lite färsk mynta

Gör så här: Skala och pressa vitlöken. Blanda med yoghurt och olivolja, smaka av med salt och peppar och ev mynta. Servera!

Ädelostdip

100 g ädelost, gärna Kvibille
1 dl färskost (Philadelphia är god, men ICA:s är billigare och smakar nästan lika bra, så prova den!)
1 dl mjölk
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk ättika eller vitvinsvinäger

Gör så här: Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med färskost, krossad vitlök och mjölk. Vill du ha en helt slät dip kan du köra med mixer, annars är det gott när den är lite mer rustik. Tillsätt en liten sked ättika när dipen är så slät som du vill ha den och salta och peppra efter smak.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus