Baka en svensk matbrödsklassiker…

Att baka är roligt, och så här på hösten känns det lite extra trevligt att fylla frysen med hembakat tycker jag. Varför inte prova en svensk klassiker? Den tar lite tid att baka med resultatet är väl värt mödan!

Ankarstock

Ankarstock är ett bröd med mycket gamla anor och nämns i skriftliga dokument redan på 1600-talet. Att det kallas just Ankarstock beror på att det hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

I mitten av 1700-talet infördes ankarstocken som det militära brödet framför andra. Till en början bakades bröden på Kronans bageri i Stockholm och recepten hölls hemliga för allmänheten, men när det blev krigssituationer hann inte Kronobageriet baka tillräckligt och då fick stadens invånare också leverera bröd, vilket så småningom gjorde att brödet kom ut till allmänheten. Och det ska vi sannerligen vara tacksamma för! Det tar visserligen sin tid att baka men är väl värt besväret!

Dag 1

1 dl aktiv rågsurdeg
7 dl vatten
12 dl fint rågmjöl

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och låt stå över natten.

Dag 2

2½ tsk salt
¾ – 1 dl mörk sirap
3 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl
eller
10 dl rågsikt

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i surdegen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg i smorda formar och låt jäsa i ungefär en timme under bakduk. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i en dryg timme. Låt bröden vila under bakduk till nästa dag. Går utmärkt att frysa!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus