Rulltårta till sommarkaffet

Jag är galet förtjust i rulltårta. Min mamma var en verklig hejare just på rulltårtor och kunde slänga ihop en rulltårta på två röda, och sen avnjöt vi den till eftermiddagskaffet.

Mina rulltårtor blir aldrig så där runda och fina som mammas – men lika goda. Och jag använder fortfarande hennes recept…

Rulltårta – ett grundrecept

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

äppelmos eller sylt, t ex hallon eller krusbär

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta i äggsmeten. Häll i långpanna (ca 30×40 cm) och grädda i 250 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i 5-6 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du sockrat med strösocker. Bred genast på sylt i ett tunt lager och rulla ihop – om du väntar tills kakan kallnat är det risk för att den spricker. Rulla in rulltårtan i ugnsfolie så skarven kommer neråt och låt kallna. Skär i skivor och servera till kaffe.

Tips! Byt ut hälften av vetemjölet mot potatismjöl, så blir kakan mindre benägen att spricka och du kan rulla ihop den även när den är kall.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus