Stuvad blomkål är gott till nästan allt…

När jag var barn serverades det ofta stuvade grönsaker av olika slag på sommaren. En favorit var stuvad blomkål. Okej, jag vet att det inte luktar så där jättegott när man kokar kål, men smaken är desto godare. Stuvad blomkål passar till det mesta, t ex stekt falukorv, isterband eller stekt fläsk. Vill du servera blomkålsstuvningen utan kött, välj då något vegoalternativ, eller bara en god sallad.

Stuvad blomkål

1 blomkålshuvud
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (helst vanlig standardmjölk)
½ – 1 salt
vitpeppar efter smak
en liten gnutta strösocker

Gör så här: Skölj blomkålen och bryt den i små buketter. Skär skaften i mindre bitar.  Koka i lättsaltat vatten i knappt 10 minuter.

Smält smöret och rör ner mjölet. Ta kastrullen från värmen och rör tills mjölet och smöret blivit krämigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med mjölk lite i omgångar och rör om tills blandningen blir slät och klimpfri. Tillsätt salt och peppar och koka upp. Rör om och tillsätt blomkålen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte kokar fast. Servera!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus