Inlagd sommargurka

Gurkan är billig så här års, även den som är EKO och lokalproducerad, så varför inte passa på och göra en god inläggning? Även den vanliga slanggurkan kan bli till fantastiskt fina inläggningar.

Sommargurka

Det här receptet hittade jag i en gammal veckotidning en gång och det gör jag varenda sommar sen ett tiotal år tillbaka:

1 kg slanggurka
1 gul lök
1 msk gula senapsfrön
2-3 dillkronor

3 dl vatten
2 dl ättikssprit
5 dl socker
2 msk salt

Gör så här: Skiva gurka och lök tunt, varva tillsammans med senapsfrö och dillkronor i burkar (jag tycker det blir bäst att lägga in i flera små burkar än i en stor).

Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt och häll det över gurkan. Förslut med lock medan lagen fortfarande är varm och förvara svalt. Den passar jättebra både till leverpastejsmörgås och till vinterns goda kalops!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus