Midsommarmaten: En läcker paj

Baka en god paj till midsommarbuffén! Den här är vegetarisk och passar de flesta – men det är klart du kan tillsätta lite rökt skinka om du vill!

Midsommarpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader. Eller gör degen för hand – då blandar du alla ingredienser i en bunke och nyper ihop degen med fingrarna.

Fyllning:
4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
150-200 g riven ost av valfri sort, t ex hälften grevé och hälften parmesan
salt och peppar samt paprikapulver
3-4 dl djupfrysta grönsaker, t ex ärter, majs och paprika eller s k sommargrönsaker

Gör så här: Tina grönsakerna och låt dem rinna av.

Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus