Midsommarmaten: Krämig matjes

Snart är det midsommar, och det är lika mysigt varenda år. I år blir det en lite annorlunda midsommar, utan det traditionella firandet med dans kring majstången och stor fest i goda vänners lag, så vi kommer att duka upp midsommarlunch på balkongen istället. Det går bra det också, särskilt med lite vacker midsommarmusik, signerad Hugo Alfven.

Den här veckan blir det alltså fokus på den goda midsommarmaten. Sill, goda röror, ett gott festbröd och mycket, mycket mer… Först ut en härligt krämig matjes!

Krämig matjes

1 paket hönökaka eller polarbröd  (4 st halvmånar)
500 gram matjes
5 hårdkokta ägg
3 dl crème fraiche
100 g naturell färskost
10 cm finhackad purjolök + 10 cm i vackra ringar
svartpeppar
ett knippe gräslök

Gör så här: Lägg matjessillen i ett durkslag och låt rinna av. Koka äggen och låt dem kallna, hacka dem sedan. Vispa crème fraichen pösig (görs helst med elvisp) och rör ner färskosten. Blanda ner den finhackade purjon- spara purjoringarna till garnering!

Skär den avrunna matjessillen i mindre bitar och rör ner den i creme fraiche-röran. Smaka av med svartpeppar.

Lägg två halvmånar av brödet, som en rundel, på ett serveringsfat. Bred över hälften av sillröran och lägg ägghacket i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av bröd och bred ut resten av sillröran. Dekorera tårtan med rödlök och klippt gräslök. Servera genast.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus