Fira Sverige med läcker Nonstoptårta

Idag firar vi Sveriges nationaldag. Och folk kan prata hur mycket de vill om att vi svenskar inte kan firar som norrmännen – vad spelar det för roll hur man firar? Huvudsaken är väl att man gör det?

Själv tänker jag fira med kaffe och tårta tillsammans med grannarna (på lagom avstånd förstås).

Nonstoptårta

Det här en underbar tårta med chokladbottnar, chokladfyllning och garnerad med både frukt och godis – perfekt för både nationaldagen och alla andra festliga tillfällen!

Bottnar:
1 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
2  ägg
50 g smält smör

Smörj och bröa en rund form, gärna med avtagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda ca 20-30 minuter i 175 grader.

Till fyllning passar det med vanlig chokladpudding gjord på pulver – Ekströms brukar jag ta, den som inte går att stjälpa upp. Den blir som en chokladmousse och är, enligt min uppfattning, godare än de moussemixer som finns att köpa. Men föredrar man mousse funkar det förstås lika bra!

Jag brukar använda chokladpudding mellan båda bottnarna, men det blir också jättegott att använda två fyllningar, t ex en med chokladpudding och en med vaniljkräm – eller varför inte blanda ett par deciliter hårdvispad grädde med krossade nonstopkarameller? Fantasin är det enda som sätter gränser!

Till garnering behöver du 3 dl hårt vispad grädde, nonstop och frukt eller bär. Bred eller spritsa grädde över tårtan, och garnera sen vackert med nonstop och frukt.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus