Banana Cream Pie – godare blir det inte…

Matpajer i all ära – men nog måste man unna sig en efterrättspaj någon gång också? Det här är en av de godaste jag vet…

Banana Cream Pie

Den här pajen bakas på mördeg och fylls med en underbar gräddkräm, bananer och choklad. Kan det bli godare?

Mördegsbotten

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
100 g kallt smör
1/2 dl vatten

Fyllning

4 äggulor
6 dl mjölk eller gräddmjölk
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
6 bananer
2 dl vispgrädde
(ev hyvlad/riven choklad)

Gör så här: Gör mördegen först. Blanda mjöl, socker och salt i en matberedare och tillsätt smöret, skuret i små kuber. Arbeta ihop ingredienserna och tillsätt vattnet lite i sänder. Arbeta ihop till en deg och platta ut till en platta, ca 2 cm tjock. Låt stå kallt i en timme, insvept i plastfolie.

Kavla ut den kalla degen och klä en pajform. Täck kanterna med ugnsfolie och låt stå kallt 20-30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200-225 grader i ca 30 minuter. Låt kallna.

Blanda äggulorna i en kastrull med mjölk, socker, vaniljsocker, salt och potatismjöl. Sjud på svag värme under omrördning eller vispning tills krämen tjocknat. Dra den från värmen och ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar snabbare.

Skala och skiva bananerna. Lägg två tredjedelar av bananerna i botten på pajskalet och bred på vaniljkrämen. Vispa grädden hårt och bred över. Garnera med resten av bananerna och hyvla över choklad om du så önskar.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus