Festliga kuvertbröd och en fräsch sallad

Ett gott kuvertbröd förgyller både vardag och fest, och passar särskilt bra till en god paj. Och det är ju så roligt att baka!

Kuvertbröd

Receptet ger omkring 24 bullar. Välj själv om du vill baka ut dem till runda bullar eller ovala.

50 g jäst
25 g smör
5 dl ljummet vatten
1 äggula
2 tsk salt
Ca 1 1/2 l vetemjöl

Gör så här: Blanda jäst med smör, äggula, vatten och det allra mesta av mjölet. Arbeta ihop
degen så den blir smidig och ställ den sedan att jäsa. Ju längre jästid desto bättre – jag brukar
jäsa den minst 1 timme.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i önskat antal bullar, runda eller ovala – 24 brukar det
bli för min del. Lägg dem tätt ihop på en plåt, strö lite mjöl över och låt jäsa på nytt, 30-45
minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda de färdigjästa bröden i mitten av ugnen ca 10
minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade. (Om du vill ha knaprig överskorpa
så sprayar du lite vatten i ugnen eller ställer in en ugnssäker karott med vatten under plåten).

Tomatsallad

En god sallad är nästan ett måste till en paj. Den här gör du av ett fåtal ingredienser och den
smakar jättegott vilken paj du än serverar den till.

400 g tomater
1⁄2 rödlök
3 msk oliv- eller rapsolja
2 msk balsamvinäger
lite salt och peppar
(persilja)

Gör så här: Finhacka löken och lägg den i en skål. Strö över salt och peppar och häll över olja
och vinäger. Skiva tomaterna i rätt tjocka skivor (ca 1⁄2 – 1 cm) och lägg dem på ett serveringsfat. Häll lökvinägretten över och servera. Strö eventuellt över persilja.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus