Maj med vårliga pajer – först ut Quiche Lorraine

Nu skriver vi maj månad och efter en ovanlig Valborg och första maj-helg är våren äntligen här på riktigt. Varför inte fira våren med fräscha pajer av olika slag? Pajer är så festligt och gott och passar lika bra till vardags som fest!

Vilken pajdeg man använder är en smaksak – här är tre sorter som alla är lika goda! Alla recepten är avsedda för ca 4 personer.

Klassisk pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 msk iskallt vatten

Gör så här: Blanda mjöl och smör med en gaffel, eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och
arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt i ca en timme. Kavla ut och förgrädda skalet i 10
minuter i 200 grader.

Pajdeg à la Boston

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1⁄2 dl mjölk
1 dl smakneutral matolja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du
förgräddar den i 10 minuter i 200 grader.

Pajdeg med potatis

Lite smalare än vanlig pajdeg, men ändå frasig och fin.

1/2 kg rå potatis
1/2 tsk salt
vitpeppar
2 msk raps- eller olivolja

Gör så här: Skala och grovriv potatisarna. Blanda i salt, peppar och olja och platta ut degen i
en stor pajform. Förgrädda i 20 minuter och häll sedan i fyllningen och grädda klart pajen.

Tips! Vill du ha en grövre pajdeg? Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Quiche Lorraine

Den här pajen med franska anor, fylld med ost och rökt skinka och en len äggstanning är en
verklig klassiker. Allra bäst blir den med den ”vanliga” pajdegen, tycker jag. Du behöver:

1 sats valfri pajdeg
150 g rökt skinka
1 purjolök

3 ägg
3 dl mjölk eller gräddmjölk
salt och peppar
150 g riven ost av valfri smakrik sort

Gör så här: Gör pajdegen enligt anvisningarna. Skiva purjon tunt och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.

Fördela skinka, purjo och ost i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Grädde i
mitten av ugnen på 200 grader i 30-40 minuter, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus