Påskalammet – som klassisk stek eller aromatisk gryta

Lamm hör påsken till. Oftast tillagar jag en klassisk lammstek, men det kan vara trevligt att variera sig lite och en god lammgryta är minsann inte heller fel. Den här lammgrytan är ljuvligt aromatisk och alldeles enastående god.

Lammgryta med timjan och salvia

Receptet är lagom för 4 personer men går lätt att dubbla. Har du ett mindre hushåll? Frys in ett par portioner till kommande luncher! Kryddar gör jag lite som jag vill – hellre för mycket än för lite i den här grytan, särskilt av salvian! Receptet blir lagom för 4. 

1 kg lammbringa (eller annat lammkött)
2 röda paprikor
1 röd lök
2 grönsaksbuljongtärningar
Spiskummin
Salvia
Timjan
2 lagerblad
Salt och peppar
Olivolja att fräsa i

Gör så här: Fräs lammköttet tillsammans med lite salvia, timjan och spiskummin i olja i en stor järngryta, eller liknande. Skär paprika i bitar och skiva, eller grovhacka, löken. Tillsätt detta till lammet, lägg i lagerblad och smula i buljongtärningar samt häll i 1½-2 dl vatten.

Låt puttra på svag värme minst 1 timme, gärna ännu längre – rör om någon gång emellanåt och krydda gärna med mer spiskummin och örtkryddor. Servera lammgrytan med kokt ris, råstekt potatis eller couscous med russin.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus