Fettisdagen närmar sig – baka dina egna semlor!

Nu närmar sig fettisdagen – imorgon är det dags att frossa på semlor! OK, du har kanske redan tjuvstartat lite? Inget ont i det! Men varför inte baka egna semlor till den ”rätta” dagen? Här är två recept – ett klassiskt och en variant med härlig hallonfyllning!

Klassiska semlor

Receptet ger ca 16 semlor.

150 g smör
3 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g jäst för söta degar
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Knappt 1 l vetemjöl
ägg till pensling

Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
Lite mjölk & inkråm

Ca 8 dl vispgrädde

Lite florsocker

Gör så här: Smält smöret, rör ner mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölkblandningen. Rör ner socker, salt, kardemumma, ägg och rör om.

Rör ner hjorthornssaltet i lite mjöl och rör ner. Arbeta ner resten av mjölet, lite i sänder, till en smidig deg. Spara lite till utbakningen. När degen är i stort sett klibbfri är den färdig att jäsa till dubbel storlek. Jäs under bakduk 30-40 minuter.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 16 delar och rulla riktigt fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa en gång till. Nu skall bullarna bli ungefär dubbelt så stora, det tar ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Lägg de färdiga bullarna på galler och låt dem svalna. Klipp ut ett runt eller trekantigt lock med hjälp av en sax och lägg åt sidan. Gröp ur bullarna med en gaffel. Lägg inkråmet i en skål, riv ner mandelmassan och blanda med inkråmet och lite mjölk till önskad konsistens. Fyll bullarna med mandelfyllningen.

Vispa grädden fast och fluffig. Spritsa eller bred ut grädden på bullarna, lägg på locket och pudra över florsocker. Njut till kaffe eller som hetvägg med varm mjölk.

Hallonsemlor

Gör degen som ovan, men använd istället denna fyllning:

100 g mandelmassa
2 dl hallonsylt
2 tsk vaniljsocker
8 dl grädde
florsocker

Gör så här: Gör delen som till klassiska semlor, och baka bullarna på samma sätt. När de kallnat, klipp av lock och gröp ur bullarna.

Blanda inkråmet med mandelmassa, hälften av hallonsylten samt vaniljsocker och fyll bullarna med blandningen. Fördela och bred ut resten av sylten på bullarna, vispa grädden och spritsa eller bred ovanpå sylten, Sätt på locken, pudra med florsocker och servera.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus