Baka en underbar kaka till Alla hjärtans dag!

Nu är Valentindagen här igen – Alla Hjärtans Dag – denna härliga dag mitt i februari då vi får lov att festa lite extra. I år är det särskilt mysigt, eftersom den infaller på en fredag tycker jag. Okej, visst är det kommersiellt – och visst är det hutlöst att en liten plastask med geléhjärtan kostar nästan 40 spänn på matbutiken – men man behöver varken köpa Alla Hjärtanspresent eller handla särskilt godis. Varför inte istället baka en god kaka att bjuda hjärtevännen på? Har du ingen hjärtevän så avnjut den själv – eller bjud in några grannar på fika!

Torta de Cielo

Denna himmelska mexikanska mandelkaka smakar verkligen underbart! Du behöver:

225 g rumstempererat smör (plus lite extra till kakformen)
175 g mandlar (hela med skal)
225 g socker
3 lättvispade ägg
1 tsk mandelessens (kan uteslutas)
1 tsk vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)
9 msk vetemjöl

Till dekoration:
Florsocker och flagad mandel, alternativt frosting (se recept nedan!)

Gör så här: Smörj en rund form (ca 20 cm i diameter) eller välj en hjärtformad dagen till ära. Lägg mandlarna i en matberedare och kör dem till mjöl – eller mal dem i gammaldags mandelkvarn. Ställ mandelmjölet åt sidan så länge.

Vispa smör och socker luftigt i en stor skål. Blanda i ägg, mandel och mandel- och vaniljessens. Blanda ordentligt och rör sedan i mjölet. Arbeta snabbt samman tills mjölet är nätt och jämnt inarbetat.

Häll eller skeda upp smeten i formen och jämna till den på ytan. Grädda den på näst nedersta falsen i 175-180 grader i ca 40-50 minuter eller tills den släpper från kanterna. Ta ut och låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den. Garnera den kalla kakan med florsocker och flagad mandel och servera till kaffe eller te.

Tips! Vill du så kan du byta ut florsockret och den flagade mandeln mot en söt och god frosting. Här är ett bra recept:

Frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost, t ex Philadelphia
75 g vit choklad
½ tsk vaniljessens (eller 1 tsk vaniljsocker)
(ev några droppar röd karamellfärg)

Gör så här: Rör smör och florsocker poröst och tillsätt färskosten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner, tillsammans med vaniljessens. Tillsätt ett par droppar röd karamellfärg och rör samman. Låt frostingen vila kallt i kylen en liten stund innan du brer den över den kalla kakan.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus