I år blir det engelska pepparkakor

Julen närmar sig med stormsteg och trots att snön låter vänta på sig i stora delar av landet börjar jag känna en härlig julstämning. Jag gillar faktiskt gröna, slaskiga jular, hur konstigt det än kan låta, och det beror troligen på att flera av barndomens värmländska jular var just sådana. Det hände allt som oftast att morfar krattade grusgången upp till huset på självaste julafton. Jag kommer också ihåg den jul då jag fick en efterlängtad belysning till mitt älskade dockskåp – jag var sex eller sju – och vi tog en promenad efter julklappsutdelningen. Termometern visade på 9 plusgrader och gräset var grönare än på högsommaren. Julstämning har alltså inte så mycket med vädret att göra som med minnen, känslor och upplevelser.

För några år sen tillbringade jag några dagar strax före jul hos en god vän som bor på en gård strax utanför London. Det var grönt, slaskigt och regnigt men julstämningen lät sig inte hejdas när vi lagade traditionell engelsk julmat tillsammans och njöt av mulled wine och engelska pepparkakor i skenet av kulörta ljusslingor och stearinljus. Så mysigt! Nu när det regnar och blåser drömmer jag mig tillbaka till den engelska landsbygden och minns den härliga julstämningen i gråvädret.

Engelska pepparkakor

Det finns förstås lika många recept på engelska pepparkakor som på svenska. De här har maffig smak av ingefära och cedro (citronolja) och bakas med mörk sirap. Tänk på att göra degen dagen innan du ska baka ut kakorna.

350 g smält smör
400 g strösocker
3 dl mörk sirap
3 dl vispad grädde
1 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 1/2 msk ingefära
1/2 tsk cedroolja

Gör så här: Rör samman det smälta smöret med sockret och sirapen. Låt massan svalna.

Rör i den vispade grädden och därefter mjölet, bikarbonaten, ingefäran och cedrooljan och arbeta den smidig. Förvara den svalt över natten.

Baka ut pepparkakor på vanligt sätt – kavla degen tunt och ta ut kakor med mått – och grädda mitt i ugnen i 175-200 graders värme tills kakorna är klara och fått vacker färg, ca 10 minuter.

 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus