Sommarens goda bär: Koka din egen saft

Just nu mognar de goda sommarbären, så varför inte passa på att koka din egen saft! Det här är ett jättebra grundrecept som passar till alla bär. Tänk så trevligt att ha hemkokt saft att ta fram när hösten kommer.

Hemkokt saft – grundrecept

Välj dina favoritbär eller blanda olika sorters bär – jordgubbar, hallon, vinbär… – och gör en härlig blandsaft. Du behöver:

3 l bär
1 l vatten
6 dl strösocker
1/2 tsk natriumbensoat

Gör så här: Rensa bären och lägg dem i en stor gryta. Häll på vattnet och låt koka upp och koka sedan Koka under lock ca 10 minuter. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur bären.

Häll bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 minuter.

Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och koka upp. Rör ner sockret och rör om tills det löst sig. Dra därefter grytan från plattan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i natriumbensoatet och blanda ner det i saften.
Häll upp den varma saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna och förvara saften kallt.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus