Picknick hör sommarlovet till

Igår såg jag eleverna från skolan, som ligger nära mitt kvarter, gå hem från skolavslutningen. Finklädda. glada, de flesta med mammor och pappor, eller andra familjemedlemmar i sällskap. Och jag blev varm inombords. Minns mina egna avslutningar, och sonens, med glädje. Det var verkligen något speciellt, detta med sommarlov. Det kändes som om en hel evighet av sol och bad och smultron låg framför en. Och så picknick förstås. En matsäckskorg och så iväg till stranden eller till skogen, det var sådant som hörde sommarlovet till.

Just nu är det kanske inte direkt något ”sommarlovsväder” att tala om, men nog kan man packa en picknickkorg även om det är lite kallt och blåsigt och regnigt. I värsta fall kan man väl ha picknick inne, eller bara fixa lite utflyktsmat bara för att det är så gott. Prova skotska ägg – perfekt picknickmat och lika gott att äta som en enkel sommarlunch!

Skotska ägg

300 g fläsk- eller blandfärs
2 msk ströbröd
1 finhackad gul lök
1 ägg, delat i vita och gula
1 msk finhackad persilja
salt och peppar och en nypa muskotnöt
4 hårdkokta ägg
1½ msk ströbröd
olja till fritering

Gör så här: Blanda färs, lök, ströbröd, äggula, persilja och kryddor i en skål. Rör om ordentligt och dela smeten i fyra delar. Fukta händerna med kallt vatten och platta ut varje del till en platta, och lägg ett skalat hårdkokt ägg på varje. Forma färssmeten till en oval boll runt varje ägg.

Doppa äggbollarna i lätt uppvispad äggvita och rulla i ströbröd. Hetta upp olja i en vid panna eller kastrull och frityrstek bollarna på medelstark värme i ca 8-10 minuter tills de är läckert gyllenbruna runt om. Låt svalna på hushållspapper. Servera i picknickkorgen med valfria tillbehör – eller som lunch hemma med ris eller pommes frites.

 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus