Burek – köttpirog från Balkan

Kärt barn har många namn, och den här brukar kallas både burek och börek. Omåttligt populär pirog som lagas över hela Balkan, och även i Turkiet, och som kan innehålla ost, spenat eller kött. Ibland görs den på filodeg, ibland på smördeg. Mitt favoritrecept ser lite annorlunda ut.

Burek på Idas vis

Jag blev bekant med burek först för något år sedan, då en bosnisk bekant gav mig sitt recept. Och jag fastnade direkt. Har du inte testat är det verkligen dags att göra det, för burek är bland det godaste man kan tänka sig i paj- och pirogväg. 

Här är min bosniska väninnas recept:

Deg:
500 g mjöl
1 msk salt
1 msk olja
2 dl
ljummet vatten

Gör så här: Blanda ingredienserna och arbeta samma till en smidig deg. Låt degen vila medan fyllningen förbereds.

Fyllning:
500 g köttfärs
2 gula lökar
salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här: Hacka löken och fräs den i i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärs och stek tills den blir grynig. Salta och peppra – var gärna generös med svartpepparn!

Dela degen i 3 delar och kavla varje del så den blir rund och tunn. Pensla med olja och skär degen i fyra längder. Fördela köttfärsen längst kanterna på varje längd och vik över resterande de till långa rader. Ringla dem som bullar. Här finns en jättebra film som visar precis hur man gör!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus