Goulash som i amerikanska mellanvästern

Har du ätit goulash någon gång? Nej, inte den ungerska nationalrätten utan en amerikansk variant – särskilt vanlig i mellanvästern – och som uttalas goo-losh.

Det hade inte jag heller förrän jag blev bjuden på denna traditionella rätt av en god vän med rötterna i Illinois. men numera lagar jag den ofta här hemma, för den är sagolikt god och dessutom både billig och lättlagad.

Goulash

Den här rätten har ingenting med gulasch att göra. Det är helt enkelt en pastagratäng med köttfärssås, ofta med champinjoner, och makaroner som gratineras med cheddarost. Ljuvligt gott! Du kan använda vilken kort pasta som helst, men av någon anledning är det vi ibland kallar u-makaroner – och som i USA kallas elbow macaroni – det allra godaste i den här gratängen.

Till en gratäng för fem-sex personer behöver du:

 

400 g makaroner
400 g köttfärs, bland- eller nöt
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 buljongtärning, kött- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vatten
olja eller smör till stekning
salt och peppar
worcestershiresås
ev 1 tsk chiliflakes

2-3 dl cheddarost eller annan ost, riven

Gör så här: Hacka löken fint och bryn den i lite olja eller smör i en stor gryta. Tillsätt färsen lite i sänder och dela sönder den med en trägaffel. Bryn tills färsen blivit grå, och tillsätt då tomaterna och buljongtärningen. Rör om och låt puttra 5-10 minuter på mellanstark värme. Späd med vatten då och då om den blir väldigt tjock. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar och worcestershiresås – ca 1-2 tsk – och rör om. Tillsätt också chiliflakes för lite mer sting.

Rör ner de torra makaronerna i färssåsen och låt koka i tio minuter till. Häll sedan alltsammans i en ugnsfast gratängform och häll över ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter, eller tills rätten fått vacker färg. Servera med sallad.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus