Snabba nyårsmenyn för dig som är ute i sista minuten

”I år, då ska vi förbereda oss ordentligt inför nyårsafton så att vi slipper stressa i sista minuten!”

Känns tanken igen? Tänkte väl det. Så där är det för mig i stort sett vartenda år, men ändå sitter jag här på nyårsaftons morgon och vet fortfarande inte hur jag ska få till en trevlig och god nyårsmeny som inte tar alltför lång tid. Livet är ju så mycket mer än festförberedelser, liksom.

Men en nyårsmeny behöver inte vara krånglig eller ta tid, huvudsaken är att maten blir god och nyårsfesten trevlig. Så här är en snabb nyårsmeny till dig som är ute i sista minuten. Alla recepten är avsedda för fyra men går bra att dubbla, om ni blir fler.

Snabba nyårsmenyn

Förrätt

Minikrustader med valfri röra

Enklare blir det inte! Krustader finns att köpa färdigt i butikens brödhylla och för den som har bråttom är kyldisken med olika röror en räddare i nöden. Skagenröra är en klassiker, och jättegott som krustadfyllning, men man kan också tänka sig andra alternativ, som exempelvis västkustsallad.

Beräkna 2-3 minikrustader per person och ca 1-2 tsk röra per krustad. Vill du hellre servera krustader av ”vanlig” storlek, beräkna då 1 per person och 2 msk röra per krustad. Garnera gärna med en dillkvist för lyxigare utseende!

Varmrätt

Citronlax med sparris

Det här är en klassiker i mitt kök, och jag har tidigare bloggat om den. Bara fem ingredienser, snabblagad och festligt god! Välj tillbehör efter smak, t ex ris eller potatisklyftor och en festlig sallad. 

4 tinade laxfiléer
4 citroner, gärna ekologiska
en knippa grön sparris
citronpeppar
2 msk honung

(salt, olivolja)

Gör så här: Salta och peppra laxen med generöst med citronpeppar. Häll över hälften av honungen (har du inte flytande honung så går det utmärkt att värma vanlig hpnung) och stek laxen i ugnsform mitt i ugnen på 150°, i ca 15-20 minuter.

Skölj och skiva citronen. Ansa sparrisen. Stek sparrisen så den blir mjuk. Stek sedan citronen – droppa över resten av honungen på citronskivorna.

Fördela lax och sparris på tallriken, och lägg ett par citronskivor på varje. Servera med valfritt tillbehör.

Dessert

Chokladkaka

Den här chokladkakan blir krämig och god och och bakas snabbt på endast tre ingredienser. Du behöver:

75 g smör
250 mörk choklad med hög kakaohalt, eller en annan valfri sort som du gillar
6 ägg, helst ekologiska

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Vispa äggen porösa. Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull och rör om. Häll den lätt avsvalnade chokladblandningen i äggsmeten och rör försiktigt.

Häll smeten i en smord och bröad form ca 20 cm i diameter med löstagbar botten – eller en pajform av samma storlek. Täck kakan med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills kakan har stelnat.

Låt kakan svalna en stund i formen och ta sedan ur den och ställ den kallt fram till servering. Servera med lite extra chokladsås som du ringlar över, vispad grädde eller halvsmält glass, och kanske frukt eller bär. Läckert och delikat!

Tips: Börja med desserten. Under tiden hinner laxen tina.

Gott slut och gott nytt år!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus