Julens ”bullar” – med eller utan kött

Köttbullarna är ett måste för många på julbordet. Men alla äter ju inte kött, så har man många gäster kan det vara en god idé att ha ett vegetariskt alternativ. Här får du båda delar!

Vegobullar

400 g sojafärs eller annan vegetarisk färs
1 gul lök
1 ägg (eller 2 äggulor)
2 msk crème fraiche
1 krm kryddpeppar
1 msk skånsk senap
salt och peppar
rapsolja till stekning

Gör så här: Tina färsen och riv löken fint. Blanda färsen med ägg, crème fraiche, löken samt kryddor och senap. Forma färsen till ”köttbullar” och stek dem i rapsolja tills de får vacker färg och blir genomstekta – ca 4-5 minuter.

Köttbullar

De här köttbullarna gör jag på enbart nötfärs. De får en härlig konsistens och eftersom de inte innehåller något ströbröd får de en särskilt fin köttsmak. Givetvis kan du använda även annan färs, t ex lamm.

400 g nötfärs
1/2 – 1 dl vispgrädde
1 ägg
salt och vitpeppar
Smör till stekning

Gör så här: Blanda färsen med grädden och ägget. Smaka av med salt och peppar. Stek dem i smör på medelvärme i 4-5 minuter tills de blir genomstekta.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus